Η διαφθορά καλά κρατεί και στο Ευρωκοινοβούλιο – Μετά το σκάνδαλο Qatargate με την Καϊλή έσκασε «βόμβα» και με την Μογκερίνι

Η διαφθορά καλά κρατεί και στο Ευρωκοινοβούλιο - Μετά το σκάνδαλο Qatargate με την Καϊλή έσκασε «βόμβα» και με την Μογκερίνι

Άλλο ένα πλήγμα δέχθηκε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά τη σύλληψη και την προσωρινή κράτηση της Φεντερίκα Μογκερίνι για υπόθεση διαφθοράς.

Τελικά κι έξω… καλά πάνε. Άλλο ένα σοβαρό πλήγμα δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και νυν πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης. Η Μογκερίνι, πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνελήφθη στο Βέλγιο στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή διαφθορά και κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, γεγονός που εντείνει την κρίση αξιοπιστίας των θεσμών της Ένωσης. Η υπόθεση ακολουθεί το σκάνδαλο “Qatargate” που είχε συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη του 2022, οδηγώντας τότε και στην πολιτική κατάρρευση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή. Τώρα, στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται το Κολλέγιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS), την οποία σήμερα διευθύνει η Κάγια Κάλλας.

Η 52χρονη Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας την περίοδο 2014–2019, ηγείται από το 2020 του Κολλεγίου της Ευρώπης στη Μπριζ. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά ενδείξεις ευνοιοκρατίας και αθέμιτου ανταγωνισμού στη διαδικασία ανάθεσης εννεάμηνου εκπαιδευτικού προγράμματος για μελλοντικούς διπλωμάτες κατά τα έτη 2021–2022 από την EEAS.

Επιχειρήσεις και συλλήψεις

Την Τρίτη η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονες έρευνες στην έδρα της EEAS στις Βρυξέλλες, σε εγκαταστάσεις του Κολλεγίου της Ευρώπης στη Μπριζ, καθώς και σε ιδιωτικές κατοικίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε κάθε σχόλιο, επικαλούμενη τη σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βελγική L’Echo, συνελήφθησαν τρία άτομα: η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν Στέφανο Σανίνι και ο αναπληρωτής διευθυντής του Κολλεγίου της Ευρώπης. Οι ερευνητές εξετάζουν εάν το Κολλέγιο είχε λάβει εκ των προτέρων γνώση των κριτηρίων του διαγωνισμού, κάτι που θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση των κανόνων δημοσίων συμβάσεων.

Οι πιθανές κατηγορίες που διερευνώνται αφορούν απάτη, διαφθορά, σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία –η οποία λειτουργεί από το 2021– έχει πλέον ενισχυμένες αρμοδιότητες για τη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πολιτική διάσταση

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του θεσμικού ρόλου της Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από το 2022 ήταν επίσης επικεφαλής της Διπλωματικής Ακαδημίας της ΕΕ, η οποία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των ερευνών. Προηγήθηκε άρση ασυλίας για ορισμένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, χωρίς να ανακοινωθούν ονόματα. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο Στέφανο Σανίνι, νυν γενικός διευθυντής της Κομισιόν για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Κόλπο.

Τελευταίες Ειδήσεις