
Η Ευρώπη αναζητά λύσεις εκτός συνόρων για το μεταναστευτικό
Σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας έχει ριχτεί ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εδώ και μήνες βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ, αναζητώντας μια λύση που θα αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Στόχος: να εντοπιστεί μια χώρα της Αφρικής που θα μπορούσε να φιλοξενεί κέντρο επιστροφής για μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα parapolitika.gr.
Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τις επιστροφές, που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ανοίγει για πρώτη φορά το θεσμικό παράθυρο ώστε κράτη-μέλη να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, αρκεί αυτές να σέβονται τα διεθνή πρότυπα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να ηγηθεί του εγχειρήματος. Το βάρος πέφτει στα κράτη μέλη, τα οποία καλούνται να βρουν μόνα τους αξιόπιστους εταίρους εκτός Ευρώπης.
Η Γερμανία ήταν από τις πρώτες που κινήθηκαν ταχύτατα, με την Ελλάδα να δηλώνει, μέσω του Θάνου Πλεύρη, ότι θέλει να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία. Πολύ νωρίς, ωστόσο, συμφωνήθηκε ότι δεν θα υιοθετηθεί το μοντέλο Ιταλίας-Αλβανίας όπου οι διαδικασίες επιστροφών γίνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω τρίτης χώρας. Το ζητούμενο ήταν επιλογή χώρας εκτός Ευρώπης.
Η πρώτη προσέγγιση έγινε προς την Ουγκάντα, μια χώρα που έχει κατ’ επανάληψη παρουσιαστεί διεθνώς ως σχετικά σταθερός προορισμός για φιλοξενία μεταναστευτικών δομών. Παρά τις αρχικές συζητήσεις, όμως, οι διαπραγματεύσεις τελικά δεν τελεσφόρησαν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το «σκανάρισμα» συνεχίζεται, με στόχο να βρεθεί κράτος που να θεωρείται επιχειρησιακά αξιόπιστο, θεσμικά λειτουργικό και συμβατό με το διεθνές πλαίσιο.
Τελευταίες Ειδήσεις
- «Για να το συνδέσω με την Ιθάκη»: Το επικό σκίτσο του Πετρουλάκη για το νέο κόμμα Τσίπρα, για το οποίο μιλούν όλοι σήμερα
- Τα Μερομήνια προβλέπουν «σκληρό» καλοκαίρι: Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας
- Τεκτονικές αλλαγές σε νέα δημοσκόπηση: Τα 2 κόμματα που εξαφάνισε ο Τσίπρας με το καλημέρα