Η Ελλάδα «βράζει»: Αβεβαιότητα και θυμός εκτοξεύουν την απαίτηση για ανατροπή και αλλαγή

dimoskopisi-ekloges

Δημοσκοπήσεις GPO και Palmos Analysis δείχνουν ότι οι πολίτες βράζουν από απαισιοδοξία και θέλουν αλλαγή.

Σταθερή παραμένει η εικόνα της πρόθεσης ψήφου, όπως καταγράφεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ενώ η έρευνα αποτυπώνει και τη στάση των πολιτών απέναντι σε ενδεχόμενα κόμματα από Τσίπρα και Σαμαρά.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΔ: 24,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 5%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,7%
  • Ελληνική Λύση: 10,2%
  • ΚΚΕ: 7,5%
  • Νίκη: 2,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 6,5%
  • Φωνή Λογικής: 2,5%
  • ΜέΡΑ25: 2%
  • Νέα Αριστερά: 1,5%
  • Κίνημα Δημοκρατίας: 2,2%
  • Άλλο: 6,8%
  • Αναποφάσιστοι: 13,4%

Στην εκτίμηση ψήφου, τα ποσοστά καταγράφονται ως εξής:

  • ΝΔ: 29,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 5,9%
  • ΠΑΣΟΚ: 15,2%
  • Ελληνική Λύση: 12,2%
  • ΚΚΕ: 8,9%
  • Νίκη: 2,9%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 7,8%
  • Φωνή Λογικής: 3%
  • ΜέΡΑ25: 2,4%
  • Νέα Αριστερά: 1,7%
  • Κίνημα Δημοκρατίας: 2,8%
  • Άλλο: 8,1%

Απαισιοδοξία και αβεβαιότητα κυριαρχούν

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα παραμένουν κυρίαρχες για περισσότερους από 3 στους 4 πολίτες, ενώ το 42,8% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες του.

Ένα 13,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών του, ενώ το 6,6% αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τις βασικές του ανάγκες. Αντίθετα, το 30,4% ζει άνετα, χωρίς όμως δυνατότητα αποταμίευσης, και μόλις το 6,4% δηλώνει ότι μπορεί να ζει άνετα και να αποταμιεύει ταυτόχρονα.

Επτά στους δέκα ζητούν πολιτική αλλαγή

Το 71,2% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ κυβερνητικής και πολιτικής αλλαγής, ενώ μόνο το 26,7% επιθυμεί να παραμείνει η ΝΔ στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα ενδεχόμενα κόμματα από Τσίπρα, Σαμαρά και Καρυστιανού

Στο ερώτημα για τη χρησιμότητα ίδρυσης νέων κομμάτων, το 26,5% θεωρεί χρήσιμο ένα κόμμα από τον Αλέξη Τσίπρα, το 26,1% από τη Μαρία Καρυστιανού και το 17,4% από τον Αντώνη Σαμαρά.

Όσον αφορά την πιθανή ψήφο σε αυτά τα κόμματα, το 19,5% των πολιτών δηλώνει ότι θα υποστήριζε το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, το 18,5% το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και το 8,5% το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.

Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Πρόθεση ψήφου και εκλογική επιρροή

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:

  • Ν.Δ: 23%
  • ΠΑΣΟΚ: 9,5%
  • ΚΚΕ: 7,9%
  • Ελληνική Λύση: 7,6%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 7,4%
  • Φωνή Λογικής: 4%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 3,7%
  • ΜέΡΑ25: 2,7%
  • Νίκη: 2,7%

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ν.Δ: 30,1%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,4%
  • ΚΚΕ: 10,3%
  • Ελληνική Λύση: 9,9%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 9,7%
  • Φωνή Λογικής: 5,2%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 4,9%
  • ΜέΡΑ25: 3,5%
  • Νίκη: 3,5%
  • Σπαρτιάτες: 2%
  • Κίνημα Δημοκρατίας: 1,8%
  • Νέα Αριστερά: 1,7%

Τελευταίες Ειδήσεις