
Η κυβέρνηση παίρνει δημοσκοπικό προβάδισμα αλλά σημαντικοί παράγοντες δημιουργούν ένα απρόβλεπτο πολιτικό σκηνικό ενόψει της επόμενης κάλπης.
Θετικό απολογισμό φαίνεται να καταγράφει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις μετά τις ενεργειακές συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τη μεταφορά LNG προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη, όπως υποδηλώνει και το +0,5% που σημειώθηκε στην έρευνα της PULSE για τον ΣΚΑΪ σε συνδυασμό με την ανάγνωση των ποιοτικών δεδομένων.
Την ίδια ώρα, τα σενάρια για την ίδρυση νέων κομμάτων υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά, τα οποία κερδίζουν έδαφος στο δημόσιο ενδιαφέρον, προσθέτουν νέους παράγοντες αστάθειας στο πολιτικό περιβάλλον, δυσχεραίνοντας την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τις τάσεις της κοινής γνώμης.
Παράλληλα, η ακρίβεια εξακολουθεί να δεσπόζει ως ο μεγάλος «αντίπαλος», απαιτώντας ακόμη πιο ισχυρές παρεμβάσεις, καθώς εμφανίζεται να αγγίζει οριζόντια το σύνολο της κοινωνίας. Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται θυμίζει έτσι ένα απαιτητικό παζλ με πολλές παραμέτρους.
Στο επιτελείο της κυβέρνησης καταγράφουν ως ενθαρρυντική εξέλιξη το 59% των πολιτών που αξιολογούν θετικά τις πρωτοβουλίες για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Οι απαντήσεις αυτές εκλαμβάνονται τόσο ως επιβεβαίωση της υπεροχής της ΝΔ στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων έναντι των αντιπάλων της, όσο και ως σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις «κορώνες» της αντιπολίτευσης για δήθεν απομόνωση της χώρας κατά την περίοδο Τραμπ, χαίρει «της εκτίμησης της αμερικανικής διοίκησης, η οποία αποδεικνύεται εμπράκτως». Ιδιαίτερη αξία για το Μέγαρο Μαξίμου έχει το περίπου 45% της λεγόμενης γκρίζας ζώνης που δείχνει να πείθεται από τις εξελίξεις αυτές, δημιουργώντας δυνητική βάση για «ψήφο εμπιστοσύνης» όταν έρθει η ώρα της κάλπης.
Ο υπ’ αριθμόν ένα «εχθρός»: η ακρίβεια
Παρά τις δημοσκοπικές ενισχύσεις, η οριακή άνοδος της μισής μονάδας και η προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου του 30% με κατανομή των αναποφάσιστων δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι υπενθυμίζουν πως «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη».
Το 87% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση τοποθετεί την ακρίβεια στο κορυφαίο πρόβλημα της χώρας (46% το χαρακτηρίζει ως το πιο σημαντικό και 41% ως ένα από τα σημαντικότερα), παρά τα συνεχόμενα μέτρα ανάσχεσης και τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Η διείσδυση της ΝΔ σε νέες δεξαμενές μετά τις συμφωνίες του Ζαππείου, καθώς και η στάση πολλών ψηφοφόρων του 2023 που δεν απομακρύνονται οριστικά από το κυβερνών κόμμα, δεν θεωρούνται αρκετές με βάση τη λογική Μητσοτάκη. Άλλωστε, όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως τα οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών, είτε σε ενέργεια είτε σε μελλοντικές εξορύξεις στο Ιόνιο, δύσκολα θα έχουν άμεση απόδοση.
Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν περισσότερο στη βελτίωση του οικογενειακού προϋπολογισμού από τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο μέσω των μέτρων της ΔΕΘ, στις ανακοινώσεις που αναμένονται στην ομιλία του Πρωθυπουργού λίγο πριν τα Χριστούγεννα για τον προϋπολογισμό του 2026, καθώς και στα νέα εργαλεία για τη στεγαστική κρίση.
Παράλληλα, προβάλλεται σταθερά το διπλό μήνυμα ότι «η ακρίβεια συνιστά παγκόσμιο και όχι ελληνικό φαινόμενο, ενώ η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατό εργαλείο, δημιουργώντας και νέα για τον περιορισμό του αντικτύπου της», ενώ υπογραμμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταθέτουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.
Οι παράγοντες Τσίπρα – Σαμαρά
Στην κυβερνητική εξίσωση προστίθενται οι κινήσεις των πρώην πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά, καθώς η δημοσκοπική άνοδος του ενδιαφέροντος για ενδεχόμενη ίδρυση κομμάτων υπό την ηγεσία τους δημιουργεί νέα δεδομένα με θετικές και αρνητικές προεκτάσεις.
Μολονότι τα ευρήματα δεν αποτυπώνουν πρόθεση ψήφου, υποδηλώνουν μια αυξανόμενη δυναμική και ένα κλίμα θετικής προδιάθεσης.
Για τον κ. Τσίπρα, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε ακόμη και να λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, αφού η ενίσχυση ενός «γνωστού αντιπάλου» μπορεί να συσπειρώσει τη δεξιά παράταξη. Το «φάντασμα» του 2015, η εμπειρία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι οι πιθανές απώλειες αφορούν περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ παρά τη ΝΔ, δείχνουν να στρέφουν το ισοζύγιο υπέρ της κυβερνητικής πλευράς.
Αντιθέτως, η αυξημένη αποδοχή ενός νέου σχήματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο εμφανίζεται δεκτικό τμήμα της κομματικής βάσης της ΝΔ, προκαλεί προβληματισμό. Το βασικό ερώτημα αφορά τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων της γαλάζιας «γκρίζας ζώνης» σε περίπτωση μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης το 2027 ή ακόμη και μιας σειράς δύο ή τριών εκλογικών γύρων.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι, όταν φτάσει η στιγμή της κάλπης, τα διλήμματα θα είναι απολύτως καθαρά. Το σχέδιο της ΝΔ για τη «επόμενη μέρα» της χώρας, σε συνδυασμό με τις αποδείξεις υλοποίησης των δεσμεύσεών της για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για «τους λίγους», όπως επιμένει η αντιπολίτευση θα γείρει, όπως πιστεύουν, την πλάστιγγα και πάλι προς το κυβερνών κόμμα.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Η μεταγραφή που ενισχύει κι άλλο τον Τσίπρα και το ΕΛ.Α.Σ.
- Κατρακύλα για τη ΝΔ: Δημοσκόπηση τη φέρνει κάτω από το όριο του 25%
- Καρυστιανού πάνω από Μητσοτάκη και Τσίπρα – Η κορυφή που ούτε η ίδια περίμενε