Νέος «Ψυχρός Πόλεμος» στα ελληνικά λιμάνια: ΗΠΑ vs Κίνα, υπουργοί σε… διπλωματικό στρίμωγμα και παρασκήνιο-φωτιά

Γκαζάκια, κροτίδες και μπουκάλι με βενζίνη στην πύλη Ε-1 του λιμανιού στον Πειραιά

Οι αμερικανοκινεζικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο των ελληνικών λιμανιών ανεβάζουν θερμοκρασία στο κυβερνητικό παρασκήνιο.

Ο έντονος γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για τον έλεγχο των ελληνικών λιμανιών έχει προκαλέσει αισθητή κινητικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να υιοθετούν σαφώς φιλοαμερικανική στάση, γεγονός που αποδίδεται και στις στενές επαφές τους με τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

Η πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να ενισχύσει την παρουσία της στο λιμάνι της Ελευσίνας, προβάλλοντάς το ως στρατηγικό αντίβαρο στον Πειραιά που ελέγχεται από την κινεζική COSCO, έχει αναβαθμίσει τη σημασία των εξελίξεων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Εκτός από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, επί κυβερνήσεως του οποίου η COSCO εισήλθε στην ελληνική αγορά με την επένδυση στον Πειραιά, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση της σημερινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου, το Επιμελητήριο δεν είχε λάβει επιβεβαίωση για το ποιο κυβερνητικό στέλεχος θα παρευρεθεί στην εκδήλωση. Αρκετοί υπουργοί φέρεται να αποφεύγουν την παρουσία, ιδίως όσοι διατηρούν στενή σχέση και συχνή επικοινωνία με την Αμερικανίδα πρέσβη.

Το παρασκήνιο δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, ωστόσο οι πιέσεις εντείνονται, με τα ελληνικά λιμάνια να βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου «ψυχρού πολέμου» ΗΠΑΚίνας.

Τελευταίες Ειδήσεις