
Με τις τιμές των ενοικίων στα ύψη και τη διαθεσιμότητα σε ιστορικό χαμηλό, το νέο μέτρο δείχνει ικανό να αλλάξει ισορροπίες
Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε η νέα ρύθμιση για τη φοροαπαλλαγή των ενοικίων, η οποία ενεργοποιήθηκε μετά τη δημοσίευση του νόμου για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με το capital.gr, πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει να ρίξει ξανά στην αγορά κατοικίες που παραμένουν κενές ή έχουν χρησιμοποιηθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες μια ισχυρή «καθαρή» τριετία χωρίς φόρο εισοδήματος.
Η νέα διάταξη προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες που θα μισθώσουν κατοικία η οποία ήταν κενή για 36 συνεχόμενους μήνες, απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τα ενοίκια.
Το ακίνητο θα πρέπει να εμφανίζεται ως «κενό» στα έντυπα Ε1 και Ε2 για τα τρία προηγούμενα έτη πριν από την υπογραφή της μίσθωσης. Η απαλλαγή καλύπτει τόσο παλιά κλειστά σπίτια όσο και κατοικίες που έως τώρα αξιοποιούνταν νόμιμα σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.
Στη ρύθμιση εντάσσονται μισθώσεις με ημερομηνία υπογραφής ή έναρξης από 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2026. Όσες κατοικίες δεν συγκεντρώσουν έως τότε την τριετή κενότητα ή το απαιτούμενο έτος βραχυχρόνιας διάθεσης, χάνουν οριστικά το δικαίωμα απαλλαγής.
Τα βασικά σημεία της νέας φοροαπαλλαγής
1. Ποιοι απαλλάσσονται: Ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν κατοικίες έως 120 τ.μ. οι οποίες ήταν κενές για τρία χρόνια ή χρησιμοποιούνταν για βραχυχρόνια μίσθωση. Το όριο αυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί πέραν του δεύτερου του ενοικιαστή.
2. Υποχρέωση τριετούς μίσθωσης: Ο ενοικιαστής πρέπει να υπογράψει σύμβαση κύριας κατοικίας διάρκειας τριών ετών. Αν αποχωρήσει νωρίτερα, η απαλλαγή συνεχίζεται μόνο αν ο ιδιοκτήτης συνάψει μέσα σε τρεις μήνες μία -και μόνο μία- νέα τριετή σύμβαση. Αν λυθεί και η δεύτερη μίσθωση, η φοροαπαλλαγή χάνεται.
3. Ειδική ρύθμιση για δημόσιους υπαλλήλους: Εξαίρεση προβλέπεται για μισθώσεις τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας σε γιατρούς και νοσηλευτές του Δημοσίου, εκπαιδευτικούς, ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φοροαπαλλαγή συνεχίζεται εφόσον υπογράφονται νέες συμβάσεις εντός εξαμήνου.
4. Προθεσμία έναρξης: Η πρώτη σύμβαση κύριας κατοικίας πρέπει να συναφθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2026.
5. Προϋποθέσεις για κενά ακίνητα: Το ακίνητο πρέπει να έχει δηλωθεί ως «κενό» στο Ε2 ή να μην έχει δηλωθεί τα προηγούμενα τρία έτη ως μισθωμένο, κύρια/δευτερεύουσα κατοικία, ιδιοχρησιμοποιούμενο ή δωρεάν παραχωρούμενο, να μην έχει κατατεθεί δήλωση μίσθωσης στην ΑΑΔΕ κατά το έτος σύναψης της πρώτης μίσθωσης.
6. Προϋποθέσεις για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης: να έχουν διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση το προηγούμενο φορολογικό έτος, να έχουν δηλωθεί οι σχετικές μισθώσεις, να έχει υποβληθεί δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης μέχρι την έναρξη της πρώτης νέας μίσθωσης.
7. Διάρκεια απαλλαγής: Η απαλλαγή ισχύει για διάστημα 36 μηνών από την έναρξη της μίσθωσης.
8. Πότε χάνεται η απαλλαγή: Αν το ακίνητο αδειάσει και δεν επαναμισθωθεί εντός τριών μηνών (ή έξι μηνών για δημόσιους υπαλλήλους). Αν εντός της τριετίας διατεθεί σε βραχυχρόνια μίσθωση, η απαλλαγή αναιρείται αναδρομικά και ο ιδιοκτήτης οφείλει τον φόρο για όλα τα προηγούμενα έτη.
Τελευταίες Ειδήσεις
- «Για να το συνδέσω με την Ιθάκη»: Το επικό σκίτσο του Πετρουλάκη για το νέο κόμμα Τσίπρα, για το οποίο μιλούν όλοι σήμερα
- Τα Μερομήνια προβλέπουν «σκληρό» καλοκαίρι: Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας
- Τεκτονικές αλλαγές σε νέα δημοσκόπηση: Τα 2 κόμματα που εξαφάνισε ο Τσίπρας με το καλημέρα