
Ετοιμάζεται για το μεγάλο «άνοιγμα»
Μια αθόρυβη κίνηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό λιανεμπόριο. Η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Temu, που έχει ήδη σαρώσει τις ΗΠΑ και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ετοιμάζεται να κάνει άνοιγμα και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το newsbeast.gr, ο κινεζικός κολοσσός βρίσκεται σε αναζήτηση αποθηκών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κίνηση που, εφόσον ολοκληρωθεί, μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες δεκαετιών στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση των διεργασιών, η Temu σήμερα εξυπηρετεί τους Έλληνες καταναλωτές μέσω των μεγάλων εταιρειών κούριερ, παραδίδοντας πακέτα που φτάνουν από ευρωπαϊκά hubs. Το μοντέλο λειτουργεί, αλλά για μια πλατφόρμα που έχει χτίσει την επιτυχία της στη χαμηλή τιμή και στον όγκο παραγγελιών, το κόστος των μεταφορών παραμένει ψηλά.
Ο λόγος που θέλει αποθήκες στην Ελλάδα
Η Temu αναζητά χώρους για αποθήκες και fulfillment centers, τα οποία σχεδιάζει να μισθώσει και όχι απαραίτητα να αγοράσει. Ένα τέτοιο βήμα θα της επιτρέψει:
- να μειώσει δραστικά το κόστος αποστολής
- να τροφοδοτεί απευθείας τους Έλληνες καταναλωτές
- να συντομεύσει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης
- να οργανώσει δικό της δίκτυο micro-distribution εντός Ελλάδας
Όπως αναφέρει άνθρωπος που παρακολουθεί στενά την αγορά, η πιθανότητα τοποθέτησης της Temu στην Ελλάδα «θα αλλάξει πολλά και γρήγορα».
Με άλλα λόγια, το ελληνικό λιανεμπόριο θα ζήσει αναδιάταξη δυνάμεων, από ηλεκτρονικά καταστήματα μέχρι φυσικά καταστήματα που ήδη αντιμετωπίζουν ισχυρή πίεση από τις διεθνείς πλατφόρμες χαμηλού κόστους.
Η είσοδος της Temu με φυσική παρουσία φέρνει μαζί της μια σειρά ερωτημάτων:
- Θα αντέξει ο εγχώριος ανταγωνισμός;
- Θα απαιτηθεί αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο;
- Πώς θα αντιδράσουν οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής;
- Και κυρίως: θα επιτρέψουν οι ισχυροί παίκτες της αγοράς μια τέτοια ανατροπή;
Τελευταίες Ειδήσεις
- ΣΚΑΪ, πρώην σύντροφοι και… θανατική ποινή: Το τριπλό χτύπημα που εξόργισε τον Τσίπρα
- Η τρίτη δύναμη χωρίς κόμμα: Το παράδοξο των 27 που αλλάζουν το παιχνίδι
- Ο δρόμος Μητσοτάκη προς την κάλπη: Τραμπ, ΔΕΘ, Μάρμαρα, εκλογές
- #Temu


