Παγκόσμιος συναγερμός: 100.000.000 κτίρια κινδυνεύουν να βυθιστούν – Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

Παγκόσμιος συναγερμός: 100.000.000 κτίρια κινδυνεύουν να βυθιστούν - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να «βουλιάξει» περισσότερα από 100 εκατομμύρια κτίρια κάτω από το νερό έως το 2100, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, είναι κάτι που ανησυχεί τον πλανήτη και ακούμε εδώ και πολλές δεκαετίες ότι όταν αρχίσουν να λιώνουν οι πάγοι θα κινδυνεύσουν άμεσα οι «Κάτω Χώρες», Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο κι άλλες όμορες. Το σενάριο δεν είναι πολύ μακρινό, καθώς ο χρόνος περνάει… νεράκι και μέρα με τη μέρα οι κλιματολογικές συνθήκες επιδεινώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιστήμονες στον Καναδά, εκτιμούν ότι σε λιγότερα από 100 χρόνια, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα μπορούσε να βυθίσει περίπου 100 εκατομμύρια κτίρια κάτω από το νερό! Ο ειδικοί εκτίμησαν πόσα κτίρια στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κεντρική και Νότια Αμερική θα πλημμύριζαν από διαφορετικές αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας. Η εκτίμησή τους είναι τρομακτική καθώς διαπίστωσε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μόλις 0,5 μέτρα θα πλημμύριζε τρία εκατομμύρια κτίρια μόνο στον παγκόσμιο νότο!

Ωστόσο, εάν οι εκπομπές διοξειδίου δεν περιοριστούν σύντομα, η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά πάνω από 5 μέτρα τον επόμενο αιώνα, θέτοντας σε κίνδυνο έως και το ένα έκτο όλων των κτιρίων στον παγκόσμιο νότο. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι όπως λένε οι επιστήμονες, μεγάλο μέρος αυτής της καταστροφής, είναι πρακτικά αναπόφευκτο.

Ακόμα και αν τηρηθούν οι όροι της Συμφωνίας του Παρισιού, οι αυξήσεις της στάθμης της θάλασσας έως και 0,9 μέτρα πιθανότατα θα πλημμυρίσουν πέντε εκατομμύρια κτίρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες

Η καθηγήτρια Νατάλια Γκόμες αναφέρει σχετικά στην έκθεσή των επιστημόνων: «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια αργή, αλλά ασταμάτητη συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ήδη επηρεάζει τους παράκτιους πληθυσμούς και θα συνεχιστεί για αιώνες. Οι άνθρωποι συχνά μιλούν για άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά δεκάδες εκατοστά ή ίσως κατά ένα μέτρο, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται για πολλά μέτρα αν δεν σταματήσουμε γρήγορα την καύση ορυκτών καυσίμων».

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ανάλυσή τους στον Νότο – το κάτω μισό του πλανήτη που περιλαμβάνει την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κεντρική και Νότια Αμερική – ωστόσο, δημιούργησαν έναν χάρτη που δείχνει πώς θα επηρεάσουν οι πλημμύρες παγκοσμίως.

Χρησιμοποιώντας υψηλής ανάλυσης επιστημονικά εργαλεία, μπόρεσαν να εκτιμήσουν πόσα κτίρια θα πλημμύριζαν υπό διάφορα σενάρια ανόδου της στάθμης της θάλασσας, από αυξήσεις 0,5 μέτρων έως 20 μέτρα. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται ολοένα και περισσότερο, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει διαρκώς λόγω της τήξης των πολικών πάγων και των παγετώνων, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι το νερό στους ωκεανούς διαστέλλεται καθώς θερμαίνεται.

Θεωρούν δε αναπόφευκτη την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά μισό μέτρο, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη λάβουν… χθες, μέτρα, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όταν συμβεί το απευκταίο σενάριο, που μόνο σενάριο δεν είναι αλλά κάτι παραπάνω από υπαρκτό, οι ερευνητές προβλέπουν ότι εκατομμύρια κτίρια θα βυθιστούν μονίμως κάτω από το νερό, με πολλά περισσότερα να βρίσκονται εντός του ορίου της υψηλής παλίρροιας.

Παγκόσμιος συναγερμός: 100.000.000 κτίρια κινδυνεύουν να βυθιστούν - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

Εάν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά 4,5 μέτρα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι 45 εκατομμύρια κτίρια μόνο στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κεντρική και Νότια Αμερική θα πλημμυρίσουν.

Υπολογίζεται ότι το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την ακτή και 20 από τις 26 μεγαλύτερες μεγαλουπόλεις βρίσκονται στην ακτή. Επιπλέον, πολλές από τις περιοχές που αυτή η μελέτη προβλέπει ότι θα πλημμυρίσουν είναι πυκνοκατοικημένες, χαμηλού υψομέτρου περιοχές.

Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 3 μέτρα εάν καταρρεύσει ο παγετώνας Thwaites στη Δυτική Ανταρκτική. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί πόλεις από τη Σαγκάη μέχρι το Λονδίνο, μέχρι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Φλόριντα ή το Μπαγκλαντές, και ολόκληρες χώρες όπως οι Μαλδίβες. Η κατάρρευση του παγετώνα, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά από δεκαετίες, θα μπορούσε επίσης να βυθίσει μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σίδνεϊ.

Αμερικανική μελέτη, δείχνει ότι αρχής γενομένης από το 2030 πολλές πόλεις θα βιώσουν μια απότομη αύξηση στον αριθμό και τη σοβαρότητα των παλιρροιακών πλημμυρών τις επόμενες δεκαετίες. Κι αυτή είναι η συντηρητική πρόβλεψη κι όχι το ακραίο σενάριο.

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από το «λιώσιμο των πάγων»

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εφόσον πρόκειται για μια χώρα με τεράστια ακτογραμμή, αυτό από μόνο του την καθιστά πολύ ευάλωτη. Αν καταφέρουμε και μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου σημαντικά, τότε μέχρι το 2100 αναμένεται άνοδος από 0,3 έως 0,6 μέτρα, αν όμως οι εκπομπές «καλπάσουν» μιλάμε για άνοδο που θα ξεπερνά το 1 μέτρο…

Δραματικό δεν είναι το παραπάνω σενάριο, αλλά είναι ικανό να δημιουργεί τεράστιες πλημμύρες σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, και το Μεσολόγγι, καθώς και νησιά όπως η Κως, η Ρόδος, και η Κρήτη σε κάποιες παραθαλάσσιες ζώνες της. Αναπόφευκτες φαντάζουν λοιπό οι εκτεταμένες ζημιές σε χαμηλές παράκτιες ζώνες, όπως εκβολές ποταμών (Αξιού κι Αλιάκμονα), τμήματα του Θερμαϊκού (Θεσσαλονίκη), Φαληρικός όρμος κι Ελευσίνα, ενώ τεράστια θέματα θα δημιουργηθούν και στην γεωργία, λόγω των αλατώσεων των υπόγειων υδροφορέων.

Τελευταίες Ειδήσεις