Η τελευταία δημοσκόπηση: Το ποσοστό της ΝΔ πριν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του θεωρήθηκε τοξική: Ο πρωτοκλασάτος βουλευτής που τελειώνει ο Μητσοτάκης

Το διακύβευμα της ΔΕΘ

Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στις τελικές προετοιμασίες ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, αλλά και της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που θα ακολουθήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έως τον εκλογικό νόμο και τον χρόνο των επόμενων εκλογών.

Τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των νέων κυλιόμενων δημοσκοπήσεων. Αν και η διαδικασία συλλογής στοιχείων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν τη ΝΔ να κινείται στην πρόθεση ψήφου γύρω στο 23-24%, σύμφωνα με το ieidiseis.gr. Με την αναγωγή, το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 28%, κάτι που θεωρείται από την κυβέρνηση ως μια «βάση εκκίνησης» για το δύσκολο πολιτικό φθινόπωρο.

Ο στόχος

Στόχος του Μαξίμου είναι, μετά τις παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η ενίσχυση κατά 2-3 μονάδες, ώστε η ΝΔ να εμφανιστεί με ποσοστό που να ξεκινά από το «3». Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες προσδοκίες υπήρχαν και τον περασμένο Ιούλιο, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Τότε, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα είχε ήδη φτάσει το 30%, όμως οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ οδήγησαν σε νέα δημοσκοπική πτώση και σε αναγκαστική επανεκκίνηση.

Το διακύβευμα της ΔΕΘ

Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το επίκεντρο είναι το εύρος αλλά και η στόχευση των μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθούν. Η ΔΕΘ θεωρείται μία από τις λίγες ευκαιρίες που διαθέτει η ΝΔ για να ανακτήσει πολιτική και κοινωνική δυναμική, με την ελπίδα ότι θα περιορίσει τη φθορά που έχει συσσωρευτεί.

Πίεση

Παρά τις δυσκολίες, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η ΝΔ μπορεί να πιάσει τους δημοσκοπικούς της στόχους. Ο λόγος είναι διπλός: πρώτον, γιατί ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, και δεύτερον, γιατί η πλειονότητα όσων απομακρύνονται δεν πηγαίνει σε άλλα κόμματα, αλλά μένει στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα επαναπροσέγγισης.

Ωστόσο, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές παραδέχονται ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα. Ακόμα κι αν οι εκλογές διεξαχθούν το 2027, η φθορά της κυβέρνησης συσσωρεύεται και τυχόν λάθη δεν μπορούν πια να απορροφηθούν εύκολα. Η κόπωση της κοινής γνώμης κάνει κάθε αστοχία να μετράει διπλά, σε μια περίοδο όπου η ΝΔ προσπαθεί να βρει ξανά πολιτικό βηματισμό.

Τελευταίες Ειδήσεις