
Τι θα ανακοινώσει;
Η στεγαστική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο των κοινωνικών πιέσεων και το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους άμεσης ανακούφισης για τους πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στο ενοίκιο.
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2025, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα μέτρο «έκπληξη» που αφορά άμεσα τους ενοικιαστές και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες τιμές της στέγης.
Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση της επιστροφής ενοικίου, η οποία ήδη ισχύει με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ, σύμφωνα με το imerisia.gr. Παράλληλα, προωθούνται φορολογικές ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα κλειστά ακίνητά τους στην αγορά, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά και να «πέσει» η πίεση στις τιμές.
Η πολιτική για την προσιτή στέγη
Το πρόβλημα με τα ενοίκια έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά σε αστικές περιοχές δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για στέγη, ενώ για τα χαμηλά εισοδήματα το ποσοστό ξεπερνά το 60%. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα οξύ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Νότιο Αιγαίο, όπου η στεγαστική δαπάνη αγγίζει το 45,5% του οικογενειακού εισοδήματος.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την ΠΟΜΙΔΑ, σχεδόν 2 εκατομμύρια ακίνητα σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά ή ανεκμετάλλευτα. Οι αιτίες ποικίλλουν -από το υψηλό κόστος ανακαίνισης και τις φορολογικές εκκρεμότητες μέχρι πολεοδομικά εμπόδια και κληρονομικά ζητήματα- με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσφορά και να εκτοξεύονται οι τιμές.
Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, η στρατηγική της κυβέρνησης στοχεύει σε ένα «σοκ προσφοράς», ανοίγοντας κλειστά σπίτια και αξιοποιώντας το απόθεμα δημόσιων ακινήτων.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Η «εργαλειοθήκη» που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ περιλαμβάνει:
- Επέκταση της επιστροφής ενοικίου έως και τα 800 ευρώ.
- Νέο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου».
- Αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων μέσω κοινωνικής αντιπαροχής.
- Φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους διαθέσουν κλειστά ακίνητα στη μακροχρόνια μίσθωση.
- Αύξηση φορολογίας σε ακίνητα τραπεζών και εταιρειών που παραμένουν αδρανή.
- Περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει την επιβάρυνση των νοικοκυριών και να δώσει διέξοδο κυρίως στους νέους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αναζήτηση προσιτής κατοικίας.