
Τι σχεδιάζει το Μαξίμου;
Η συζήτηση γύρω από τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης έχει φουντώσει, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να κλειδώνει τις ημερομηνίες των βουλευτικών εκλογών, με φόντο ένα πολιτικό σκηνικό που παραμένει κατακερματισμένο και χωρίς ξεκάθαρη προοπτική αυτοδυναμίας.
Το Μαξίμου αναπροσαρμόζει το εκλογικό του πλάνο, φέρνοντας έναν μήνα νωρίτερα τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς όμως να αλλάζει ο συνολικός χρονικός ορίζοντας που παραμένει το 2027 – εκτός εάν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός. Οι νέες ημερομηνίες που συζητούνται δεν περιορίζονται σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς στο τραπέζι έχει προστεθεί και το σενάριο μιας τρίτης κάλπης.
Ο νέος εκλογικός σχεδιασμός
Αρχικά, οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου 2027, με τις επαναληπτικές να ακολουθούν στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τις συζητήσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες του mononews.gr, δείχνουν πως έρχονται αλλαγές. Οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν τελικά τον Μάρτιο του 2027, με διαθέσιμες ημερομηνίες τις Κυριακές 7, 14, 21 ή 28 Μαρτίου.
Η μετακίνηση αυτή σχετίζεται με τον κίνδυνο να συμπέσουν τυχόν τρίτες εκλογές με την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση επιθυμούν να αποφύγουν.
Το πολιτικό σκηνικό
Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται σταθερά μεταξύ 25% και 30%, αφήνοντας τα υπόλοιπα κόμματα πίσω με διψήφια διαφορά. Ωστόσο, ο κατακερματισμός του πολιτικού χάρτη περιορίζει σημαντικά το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για περισσότερες από δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Το σενάριο των τριών εκλογών
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να επιδιώξει τον στόχο του, ακόμα και αν χρειαστεί τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, η πρώτη κάλπη θα αποτελέσει «ψήφο διαμαρτυρίας», η δεύτερη «ψήφο συναισθηματική» -ένα μήνυμα προειδοποίησης προς την κυβέρνηση- και η τρίτη, εφόσον χρειαστεί, «ψήφος εμπιστοσύνης», τη στιγμή που η κοινή γνώμη θα έχει αντιληφθεί την έλλειψη εναλλακτικών επιλογών.