Τρομερή αύξηση τις τελευταίες μέρες: Έπεσε σύρμα την Κρήτη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ…

agrotis

Όταν «πέφτει σύρμα» για ελέγχους, κάποιοι δεν τρέχουν να αποδείξουν την αθωότητά τους, αλλά να κρύψουν τα ίχνη

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και όχι μόνο με τους αγρότες να σπεύδουν μαζικά να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία, κυρίως ακίνητα και γεωργικές εκτάσεις.

Η συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η συγκεκριμένη «έξαρση» συμπίπτει με την ένταση των ελέγχων που διενεργούν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και οι ελληνικές διωκτικές αρχές, σε σχέση με το σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιους κύκλους στο newsbeast.gr, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί εκρηκτική αύξηση στις μεταβιβάσεις περιουσιών αγροτών, κυρίως σε περιοχές με έντονη αγροτική δραστηριότητα, όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα.

Οι μεταβιβάσεις γίνονται κυρίως προς συγγενικά πρόσωπα -κυρίως παιδιά και αδέρφια- με στόχο, σύμφωνα με νομικούς, την τροποποίηση του περιουσιακού προφίλ των εμπλεκομένων και την αποφυγή πιθανών δεσμεύσεων στο άμεσο μέλλον.

Στο στόχαστρο όσοι πήραν επιδοτήσεις χωρίς πραγματική δραστηριότητα

Η μεγάλη κινητικότητα συνδέεται άμεσα με τις έρευνες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για κακοδιαχείριση και απάτες με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικά μετά την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την παρέμβαση της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες -υπό τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη- οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και είναι πλέον στοχευμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται υποθέσεις στις οποίες δικαιούχοι επιδοτήσεων φέρονται να έχουν δηλώσει εικονικές εκτάσεις, ανύπαρκτο ζωικό κεφάλαιο ή ακόμη και μηδενική γεωργική δραστηριότητα. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι σαφής: πρόσωπα που δεν ασκούσαν πραγματικά αγροτική εργασία λάμβαναν ενισχύσεις χιλιάδων ευρώ, χωρίς να πληρούν τα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας.


Αγώνας δρόμου για να «προλάβουν» τις κατασχέσεις

Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, πολλοί από τους αγρότες που μεταβιβάζουν εσπευσμένα τις περιουσίες τους ελπίζουν να προστατευθούν από μελλοντικές κατασχέσεις ή δεσμεύσεις. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, αυτή η πρακτική δεν είναι πανάκεια: το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κάνοντας χρήση της λεγόμενης «αγωγής διάρρηξης» (ή καταδολίευσης δανειστή), εφόσον αποδειχθεί ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν δολίως.

Με απλά λόγια, ακόμα και αν ένα χωράφι έχει περάσει τυπικά στο όνομα συγγενή, οι Αρχές μπορούν να ζητήσουν την ακύρωση της πράξης, αν κριθεί πως έγινε με σκοπό να αποκρύψει ο οφειλέτης την περιουσία του. Έτσι, το κράτος μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση σαν να μην είχε ποτέ αλλάξει χέρια.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με επίκεντρο μη πολιτικά πρόσωπα και πρωταγωνιστές μικρούς ή μεσαίους παραγωγούς. Σύμφωνα με πηγές, έως το τέλος Ιουλίου αναμένονται δύο σημαντικές αποφάσεις για ισάριθμες υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται συνολικά είκοσι κατηγορούμενοι.

Οι σχετικές εισαγγελικές προτάσεις -που, όπως αναφέρεται, είναι εισηγήσεις ενοχής- εντείνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα ανησυχίας στον αγροτικό κόσμο, ειδικά σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου οι επιδοτήσεις ήταν συχνά αντικείμενο «δημιουργικής λογιστικής».


Τελευταίες Ειδήσεις