
Μία έρευνα που δείχνει ότι τα ελληνικά κόμματα είναι πολύ πιο προσωποκεντρικά από ότι νομίζαμε…
Το ξέραμε εδώ και καιρό. Απλώς, τώρα έρχεται αυτή η ιδιαίτερη δημοσκόπηση από την RealPolls να το ποσοτικοποιήσει. Να δείξει σε τι βαθμό είναι προσωποκεντρικό κάθε κόμμα στην Ελλάδα, σε τι βαθμό οφείλει τα ποσοστά του στην δημοφιλία του αρχηγού του.
Η εταιρία δημοσκοπήσεων έκανε δύο ξεχωριστές έρευνες στο ίδιο χρονικό διάστημα με δύο διαφορετικά ερωτήματα. Στο πρώτο αναζητούσε την πρόθεση ψήφου σε περίπτωση που είχαμε άμεσα εκλογές. Στην δεύτερη όμως περίπτωση έθετε το ίδιο ερώτημα, αλλά με την προϋπόθεση ότι όλα τα κόμματα θα είχαν άλλο αρχηγό.
Τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και αποκαλύπτουν πολύ χρήσιμα στοιχεία αναφορικά με το ιδιαίτερο προφίλ που έχουν οι ψηφοφόροι του κάθε κόμματος.
Κυριάκο… δαγκωτό!
Μεγάλο παράδειγμα αποτελεί η Νέα Δημοκρατία. Την ώρα που το ποσοστό της σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου είναι 31,9%, εντούτοις μόνο το 24% θα την ψήφισε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρισκόταν στην ηγεσία της!
Αυτή η διαφορά του 8% είναι εξόχως εντυπωσιακή και δείχνει την βαθιά διείσδυση που έχει ο Πρωθυπουργός στο πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την πολιτική ταυτότητα του κόμματος που δεν λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς την προσωπική ηγετική παρουσία του αρχηγού τους.
Δεν εμπνέουν!
Εντελώς αντίθετα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις ίδιες μετρήσεις στο ΠΑΣΟΚ. Το 12,9% στην πρόθεση ψήφου, απογειώνεται στο 17,1% σε περίπτωση που υπήρχε ένας διαφορετικός αρχηγός. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να εμπνέει τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου, οι οποίοι θα συσπειρώνονταν πολύ περισσότερο γύρω από το ΠΑΣΟΚ, αν αυτό είχε έναν διαφορετικό ηγέτη.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζει ακόμα με την παχιά σκιά του Αλέξη Τσίπρα που αιωρείται πάνω και καταπλακώνει όλους τους διαδόχους του. Το σημερινό 5%, θα μπορούσε ακόμα και να διπλασιαστεί (8,4%) σε περίπτωση που υπήρχε κάποιος άλλος αρχηγός πλην του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος κι αυτός δεν δείχνει να εμπνέει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς.
Δεν υπάρχουν χωρίς αυτούς!
Από την άλλη, έχουμε τα εντελώς προσωποπαγή κόμματα. Μόνο το 2,9% αυτών που θα ψήφιζαν σήμερα Πλεύση Ελευθερίας και φτάνει το 18,9% των ερωτηθέντων θα επέλεγε το ίδιο κόμμα, δίχως την Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Ελληνική Λύση.
Το σημερινό 7,1% καταρρακώνεται και πέφτει στο 2,2%, δίχως τον Κυριάκο Βελόπουλο στην ηγεσία της, δείγμα της έντονης ταύτισης που υπάρχει σε αυτόν και του κόμματος του.
Το εύρημα που σοκάρει!
Για να καταλάβει πάντως κανείς τις πιο χαλαρές ιδεολογικές δομές που υπάρχουν ανάμεσα στους σημερινούς ψηφοφόρους και τα κόμματα, υπάρχει ένα πολύ εντυπωσιακό εύρημα που μαρτυρά πολλά.
Περίπου ένας στους τρεις (γύρω στο 30%) θα έμπαινε στο κλαμπ των αναποφάσιστων σε περίπτωση που όλα τα κόμματα είχαν άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Κι αυτό δείχνει πόσο πολύ προσωποκεντρικά παραμένουν τα κόμματα στην Ελλάδα, πόσο εξαρτώνται από την δημοφιλία των αρχηγών τους, η εικόνα των οποίων ήταν, είναι και μάλλον θα είναι καθοριστικός παράγοντας σε ότι αφορά την επιλογή πάνω από την κάλπη.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.