Μια μοιραία λεπτομέρεια: Αυτός ήταν ο λόγος που έπεσε το αεροπλάνο της Yeti στο Νεπάλ

Αεροπορικό δυστύχημα στο Ιράν: Ο πιλότος μπέρδεψε τα αεροδρόμια!

Απώλεια στήριξης του αεροσκάφους;

Οι Αρχές του Νεπάλ συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της Yeti Airlines που παρέσυρε στον θάνατο 72 ανθρώπους.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Κατμαντού με κατεύθυνση την Ποχάρα όταν συνετρίβη. Ωστόσο τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι ακόμα σαφή.

Σε διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media τις τελευταίες ημέρες φαίνεται το αεροσκάφος να παίρνει απότομη κλίση προς τα αριστερά καθώς προσεγγίζει το αεροδρόμιο. Λίγο αργότερα ακολουθεί ισχυρή έκρηξη.

Η πολιτική αεροπορία στο Νεπάλ, που εξυπηρετεί κυρίως απομονωμένες περιοχές και μεταφέρει εκδρομείς και αλπινιστές, αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Όμως η κακή συντήρηση των αεροσκαφών και η χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας, παρά τις αυστηρές διεθνείς συστάσεις, βαραίνουν την εταιρεία.

Νεπάλ: Γιατί συνετρίβη το αεροσκάφος

Ο εμπειρογνώμονας Τζεφ Τόμας είπε πως η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους ήταν η απώλεια στήριξης (aerodynamic stall). Πρόκειται για την περίπτωση που η ταχύτητα του αεροσκάφους έχει μειωθεί τόσο, ώστε οι πτέρυγές του να μην μπορούν να παράγουν τόση άνωση ώστε να «στηρίξουν» το βάρος του.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, το αεροσκάφος έχασε σε μεγάλο ποσοστό την ταχύτητά του καθώς προσέγγιζε το έδαφος, το βάρος του φαίνεται ότι δεν ήταν σωστά κατανεμημένο και έτσι ήταν αδύνατο να επιστρέψει σε φυσική τροχιά.

Αναφορικά για το εάν η πτώση οφείλεται σε λάθος του πιλότου ή σε μηχανική βλάβη, ο ειδικός απαντά πως το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.