Πάρις Ρούπος: Αυτό ήταν το αστείο του για την Κύπρο που έφερε τη διαδικτυακή επίθεση

Πάρις Ρούπος: Αυτό ήταν το αστείο του για την Κύπρο που έφερε τη διαδικτυακή επίθεση

«Ντροπή σου αγράμματο σκ@@@@δι, δεν ξέρεις τι σημαίνει να ζεις μια ζωή ξεριζωμένος»

Ο σταντ απ κωμικός, Πάρις Ρούπος, περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα επί σχεδόν 3 χρόνια με την solo παράστασή του «Δουλίτσα να υπάρχει».

Όταν ο κύκλος της παράστασης τελείωσε και βιντεοσκοπήθηκε (οι σταντ απ παραστάσεις βιντεοσκοπούνται και στη συνέχεια ανεβαίνουν στο Youtube), αποφάσισε να την προμοτάρει και μέσω TikTok με μικρά κλιπάκια.

Σε ένα από αυτά, κάνει ένα αστείο για την Κύπρο. Συγκεκριμένα, αναφέρει «μου δείχνει ένας φίλος έναν τύπο και μου λέει “αυτός ο τύπος έχει την μισή Κύπρο”. Τι εννοείς του λέω; Όλοι οι Κύπριοι έχουν τη μισή Κύπρο». Το βίντεο είχε πολλές προβολές και ακολούθησαν υβριστικά σχόλια, ενώ στη συνέχεια η ένταση κορυφώθηκε και δέχτηκε μέχρι και απειλές για την ζωή του.

«Ντροπή σου αγράμματο σκ@@@@δι, δεν ξέρεις τι σημαίνει να ζεις μια ζωή ξεριζωμένος. Οι γειτονιές που μεγάλωσαν οι πατεράδες μας είναι υπό κατοχή και στα σπίτια μας ζούνε Τούρκοι. Βγάζεις λεφτά με τον πόνο μας», ενώ ένας άλλος αναφέρει: «Σε μια πολιτισμένη κοινωνία αυτός ο αλ@@ης θα είχε συλληφθεί. Αστειεύεται με τον πόνο ανθρώπων που έχασαν τα πάντα. Κοροϊδεύει ανθρώπους που ζουν με ανοιχτές πληγές μέχρι σήμερα». Χρήστες των social media έκαναν μάλιστα μαζικές αναφορές στα προφίλ του.


Ο Πάρις Ρούπος θορυβήθηκε όπως είναι φυσικό από τη ρητορική μίσους εναντίον του και κατέβασε το βίντεο. Λίγη ώρα μετά έγραψε σχετικά: «Πριν 2 μέρες έκανα το λάθος να ανεβάσω κομμένο απόσπασμα από τη stand-up comedy παράστασή μου “Δουλίτσα Να Υπάρχει” με αστείο που έχει αναφορά στη διχοτόμηση της Κύπρου. Και ήτανε λάθος γιατί με αυτή την επιλογή δεν προστάτευσα κυρίως τον εαυτό μου, το υπόλοιπο υλικό μου αλλά και όποιον ή όποια είδε αυτό το αστείο μεμονωμένα και “out of context” και χωρίς να γίνεται σαφές το ύφος της κωμωδίας που παρουσιάζω αλλά και η συγκεκριμένη περσόνα που έχω επί σκηνής, με λογικό ως αποτέλεσμα πιθανώς να ενοχληθεί. Το αστείο αυτό το έλεγα για αρκετά χρόνια στις παραστάσεις μου χωρίς να έχει ποτέ αρνητική ανταπόκριση, ακόμα και σε κοινό με Ελληνοκυπρίους στη σύνθεσή του. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το είχα αφαιρέσει από το πρόγραμμα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το απόσπασμα αυτό μοιράστηκε σε σελίδες και γκρουπς μεταξύ Κυπρίων, όπου μετά από σχετική “συστράτευση” αλλά και “φυτίλιασμα” από ορισμένα τοπικά media, εδώ και δύο ημέρες δέχομαι σε όλα μου τα social media μια ανήλεη επίθεση με στοχοποίηση, ακραίες ύβρεις, ψόφους, καρκίνους, κάλεσμα σε cancel και σε αναφορές για να μου κατεβάσουν τους λογαριασμούς μου, ποστ με τίτλο WANTED, απειλές για τη ζωή μου και για τους δικούς μου, ακόμα και βιντεοκλήσεις και “ψάρεμα” για να μάθουν πού βρίσκομαι, πού συχνάζω ή πού θα εμφανιστώ σύντομα για παράσταση, με προφανή σκοπό.

Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των μηνυμάτων και σχολίων που λαμβάνω (τα οποία στρέφονται ακόμα και προς τους θεατές της εν λόγω παράστασης) είναι μια σειρά από ανορθόγραφες, χονδροφοβικές, ομοφοβικές, σεξιστικές φράσεις, ακροδεξιά ρητορική, χρυσαυγίτικα συνθήματα, ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς για Ελλαδίτες, Τουρκοκυπρίους και Τούρκους, από προφίλ που ανήκουν ξεκάθαρα σε εθνικιστές, ακροδεξιούς και φασίστες. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα παραπάνω και τον άσχημο αντίκτυπο που είχε, κατέβασα το βίντεο με το αστείο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, κατανοώ την ενόχληση και τη στεναχώρια που προκάλεσε το συγκεκριμένο κείμενο. Και σε όσους/ες Κυπρίους/ες ενοχλήθηκαν προσωπικά, πραγματικά και χωρίς υπαγόρευση από τρίτους, από αυτό το περιεχόμενο, δε μπορώ παρά να απολογηθώ για το λάθος μου αυτό και να εκφράσω τη λύπη μου για ό,τι συνέβη. Σε τοξικά γκρουπς/σελίδες, ακροδεξιούς τραμπούκους και φασίστες, δεν πρόκειται να δώσω εξηγήσεις, να μπω σε κανένα διάλογο, ούτε να υποκύψω στον εκφοβισμό και τις απειλές τους. Ανήκουν στο περιθώριο της ιστορίας και εκεί πρέπει να παραμείνουν, είτε αυτό αφορά την Κύπρο είτε την Ελλάδα. Δεν είναι ένα κοινό στο οποίο θέλω να απευθύνομαι, ούτε ένα κοινό που ούτως ή άλλως θέλω να έχω στις παραστάσεις και στα social μου. Και τους καλώ να αποχωρήσουν από αυτά.

Αυτό το ποστ απευθύνεται κυρίως στο υγιές και καθαρά σκεπτόμενο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, που δεν κατευθύνεται από όχλους και κυνήγι ανθρώπων, το οποίο προσκαλώ να αφιερώσει χρόνο για να παρακολουθήσει ολόκληρη την παράστασή μου στο YouTube ώστε να διαπιστώσει ότι καταπιάνομαι με πολλά διαφορετικά θέματα, χωρίς να υπάρχει καμία εμμονή και εμπάθεια ούτε προς την Κύπρο ούτε προς οποιαδήποτε άλλη χώρα, θρησκεία, εθνικότητα και κοινωνική ομάδα. Ταξίδεψα πρόσφατα στην Κύπρο για παραστάσεις όπου δέχθηκα μοναδική φιλοξενία από τους ντόπιους, θερμή υποδοχή από το εκεί κοινό, ενημερώθηκα περαιτέρω για την πρόσφατη ιστορία, και επισκέφθηκα και τα κατεχόμενα. Πέρασα γενικά καταπληκτικά και θέλω να επιστρέψω σε αυτόν τον τόπο με χαρά. Τα λέμε στις επόμενες παραστάσεις χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Σας ευχαριστώ. Πάρις».

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.