Κίνδυνος: Αυτός ήταν ο στόχος Ρώσων χάκερς που προξενεί παγκόσμια ανησυχία

Κίνδυνος: Αυτός ήταν ο στόχος Ρώσων χάκερς που προξενεί παγκόσμια ανησυχία

Πως έδρασαν

Τρία πυρηνικά ερευνητικά εργαστήρια των ΗΠΑ έβαλε στο στόχαστρό της η ομάδα χάκερς από τη Ρωσία που είναι γνωστή ως «Cold River» («Κρύο Ποτάμι»), όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδουν διεθνή Μέσα, όπως ο Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριζε ότι η Ρωσία ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τα εδάφη της, το «Cold River» έβαλε στόχο τα εξής πυρηνικά εργαστήρια:

  • Brookhaven (BNL)
  • Argonne (ANL)
  • Lawrence Livermore National Laboratories (LLNL)

Σύμφωνα με διαδικτυακά αρχεία, οι χάκερς δημιούργησαν ψεύτικες σελίδες σύνδεσης για κάθε ίδρυμα και έστελναν email σε πυρηνικούς επιστήμονες με σκοπό να τους αναγκάσουν να αποκαλύψουν τους κωδικούς τους.

Κίνδυνος: Αυτός ήταν ο στόχος Ρώσων χάκερς που προξενεί παγκόσμια ανησυχία
QUIZY 4 δώρα, 4 νικητές: Σε αυτό το κουίζ των 10 απλών ερωτήσεων όσοι έχουν γνώσεις κερδίζουν! Εσύ;

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον λόγο για τον οποίο στοχοποιήθηκαν τα εργαστήρια ή αν οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής ήταν επιτυχής.

Πώς δρα το ««Cold River»

H ομάδα «Cold River» έχει κλιμακώσει την εκστρατεία χακαρίσματος εναντίον των συμμάχων του Κιέβου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ερευνητές κυβερνοασφάλειας και δυτικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η ξαφνική κυβερνοεπίθεση κατά των αμερικανικών εργαστηρίων σημειώθηκε καθώς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εισήλθαν στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία ουκρανικό έδαφος για να επιθεωρήσουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο ατομικής ενέργειας της Ευρώπης στη Ζαπορίζια και να εκτιμήσουν τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, το οποίο φοβούνταν και οι δύο πλευρές (Μόσχα και Κίεβο), εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών σε κοντινή απόσταση.

Η «Cold River» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών μετά τη στοχοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας το 2016, ενώ έχει εμπλακεί σε δεκάδες άλλα περιστατικά hacking κορυφαίων στόχων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

«Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ομάδες χάκερς που δεν έχετε ακούσει ποτέ», δήλωσε ο Άνταμ Μέιερ, ανώτερος αντιπρόεδρος του τμήματος πληροφοριών της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike. «Συμμετέχουν στην άμεση υποστήριξη των πληροφοριακών επιχειρήσεων του Κρεμλίνου».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας που διεξάγει επίσης εκστρατείες κατασκοπείας για λογαριασμό της Μόσχας, και η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν σε ηλεκτρονικά αιτήματα για σχολιασμό, όπως επισημαίνει το Al Arabiya News, που επίσης έχει ρεπορτάζ για την κυβερνοεπίθεση από την «Cold River».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.