Κορωνοϊος: Πιο επικίνδυνη και από τη μετάλλαξη της Κίνας

Κορωνοϊος: Πιο επικίνδυνη και από τη μετάλλαξη της Κίνας

Τι είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

Την έντονη ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα και τη νέα παραλλαγή της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες σχολίασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως υποστήριξε, δεν ανησυχεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο πανδημικό κύμα, ενώ σημείωσε πως η νέα μετάλλαξη στις ΗΠΑ είναι πιο απειλητική από τα κρούσματα στην Κίνα.

Τα νέα μέτρα για τις πτήσεις

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέλυσε τα νέα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού που θα ισχύσουν και τα οποία προβλέπουν υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης Covid-19 και τη χρήση μάσκας στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Κορωνοϊος: Πιο επικίνδυνη και από τη μετάλλαξη της Κίνας
QUIZY 10 ερωτήσεις εξυπνάδας: Θα κάνεις το 10/10 στο κουίζ που ο νικητής παίρνει το απίθανο Asus Chromebook;

«Εάν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία είναι υποχρεωτικό (το τεστ και η χρήση μάσκας). Αν δεν έχει εκδοθεί, δεν είναι υποχρεωτικό ακόμα», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας πως οι επιβάτες που έφτασαν σήμερα να είχαν ειδοποιηθεί.

«Δεν αποκλείω να έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες και να το έχουν κάνει, αλλά άπαξ και δεν είναι (ενημερωμένοι), άμα δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, δεν είναι πιθανόν να μην είναι ακόμα υποχρεωτικό. Οι οδηγίες έχουν εκδοθεί και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνει υποχρεωτικό, αν δεν έχει ήδη προλάβει να γίνει», συμπλήρωσε.

«Το νέο επιθετικό στέλεχος στις ΗΠΑ προβληματίζει»

Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο νέο στέλεχος κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από την Κίνα.

«Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη.

«Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.