Τρόμο προκαλεί η εξάπλωση του ιου RSV στα παιδιά

Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας για να μην εξαπλωθεί η γρίπη στα σχολεία

ΤΙ είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, στον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων αλλά και στην εξάπλωση αναπνευστικών ιών που ταλαιπωρούν ιδίως τα παιδιά.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Κίνα ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως η έξαρση που παρατηρούμε είναι «συνέπεια της πολιτικής του μηδενικού Covid-19, που όταν έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται τόσο εύκολα και η διασπορά γίνεται τόσο εύκολα, είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε μακρόχρονα μηδενική στρατηγική. Έτσι βλέπουμε αυτή την έξαρση με το που άνοιξαν τα μέτρα στην Κίνα».

Για όσους ταξιδεύουν από την Κίνα τόνισε ότι «υπάρχει μια κατεύθυνση που θα ακολουθήσει όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προτάσεις θα έχουν να κάνουν με κάποιο υποχρεωτικό τεστ πριν φύγει η πτήση από την Κίνα προς την Ευρώπη», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τα δεδομένα από την Κίνα, αλλά ας θεωρήσουμε πως τα τεστ θα είναι αξιόπιστα. Θα προβλέπεται σύσταση για μάσκα στις πτήσεις αυτές και αυξημένη επιτήρηση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τρόμο προκαλεί η εξάπλωση του ιου RSV στα παιδιά
QUIZY 10 ερωτήσεις εξυπνάδας: Θα κάνεις το 10/10 στο κουίζ που ο νικητής παίρνει το απίθανο Asus Chromebook;

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ακόμα ότι στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό ποσοστό ανοσίας, τόσο λόγο των εμβολιασμών όσο και των νοσήσεων, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Ο ιός RSV «απειλεί» τα παιδιά

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σημείωσε: «Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στις μάσκες. Δεν ανησυχούμε γιατί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει ανοσία. Η νέα παραλλαγή καλύπτεται από το εμβόλιο όσον αφορά σοβαρή νόσο και θάνατο».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην γρίπη και τον ιό RSV που κυκλοφορούν στην κοινότητα και επηρεάζουν ιδιαίτερα τα παιδιά.

«Βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών ιών. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή είναι η γρίπη και ο ιός RSV. Ο RSV επηρεάζει τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά από την ηλικία δύο ετών θα κολλήσουν. Και αυτό γιατί επί δύο χρόνια ήταν κάτω από ένα άλλο καθεστώς με μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείο, υποχρεωτική χρήσης μάσκας κλπ. Έτσι δεν κόλλησαν όλα αυτά τα παιδιά που ήταν 0 έως 2 ετών εκείνη την περίοδο. Και βέβαια τώρα που έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα θα κολλάνε τον ιό και άλλους αναπνευστικού ιούς, τους οποίους δεν επιτηρούμε κάθε ήμερα».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.