Τουρκία – Το τέχνασμα Ερντογάν: Προανήγγηλε αύξηση μισθών με πληθωρισμό στο 64%

Τουρκία - Το τέχνασμα Ερντογάν: Προανήγγηλε αύξηση μισθών με πληθωρισμό στο 64%

Ενόψει εκλογών την Άνοιξη

Σε αύξηση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο κατά 25% προχωράει ο Ταγίπ Ερντογάν αντί της αρχικής εξαγγελίας του 55%. Αυτό γίνεται, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε περίπου στο 64%.

Μιλώντας στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφθασε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, θα μειωθεί περαιτέρω το 2023.

Οι λόγοι για την αύξηση των μισθών κατά 25%

Η μέτρηση του Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερη από το 66,8% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τουρκία - Το τέχνασμα Ερντογάν: Προανήγγηλε αύξηση μισθών με πληθωρισμό στο 64%
QUIZY 4 δώρα, 4 νικητές: Σε αυτό το κουίζ των 10 απλών ερωτήσεων όσοι έχουν γνώσεις κερδίζουν! Εσύ;

Τα επίσημα στοιχεία επωφελήθηκαν από τη θετική «επίδραση της βάσης σύγκρισης» (με τον υψηλό δείκτη πριν από ένα χρόνο να μειώνει στατιστικά τον ρυθμό πληθωρισμού φέτος) καθώς τον Δεκέμβριο του 2021- με τον οποίο συγκρίνεται ο φετινός Δεκέμβριος- η νομισματική κρίση της τουρκικής λίρας είχε ανεβάσει απότομα το κόστος των εισαγωγών.

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον Δεκέμβριο, που προκλήθηκαν από τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση, συνέβαλαν επίσης στη μείωση της αύξησης των τιμών. Οι τιμές των μεταφορών μειώθηκαν κατά 4,14%.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.