Πανικός για «νέα πανδημία»: Μήπως ν’ ακούγαμε πρώτα τι λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης;

Πανικός για «νέα πανδημία»: Μήπως ν' ακούγαμε πρώτα τι λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης;

Προς τι τόση βιασύνη;

Είναι, εν πολλοίς, λογικό: μετά από μια σχεδόν γεμάτη τριετία «συμβίωσης» με τον κορωνοϊό, ο φόβος έχει γίνει δεύτερο δέρμα για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, που δικαίως ή αδίκως τρέμει το κάθε τι.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και το τελευταίο δίμηνο περίπου, καθώς τα κρούσματα της εποχιακής γρίπης έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, σημαίνοντας κόκκινο συναγερμό. Άραγε, ρωτούν πολλοί, υπάρχει κίνδυνος να έχουμε νέα πανδημία; Και τι θα σημαίνει μια πιθανή συνύπαρξη με την ήδη υπάρχουσα πανδημία του covid;

Ο καθηγητής Γουργουλιάνης- μία από τις πιο ήρεμες και λογικές φωνές μέσα στον χαμό που επικρατεί από τον Μάρτιο του 2020 και μετά- ήταν πέρα για πέρα καθησυχαστικός, ο οποίος σημειώνει ότι τα πολλά κρούσματα της γριπώδους συνδρομής αυτήν την εποχή θεωρούνται από τους γιατρούς ως κάτι αναμενόμενο. Αυτό διότι, μετά την προστασία που είχαν οι πολίτες τους τελευταίους δύο χειμώνες με τις μάσκες, τα μέτρα περιορισμού και τις καραντίνες, φέτος όλα είναι ελεύθερα, με αποτέλεσμα να κολλάει εύκολα ο ένας τον άλλον.

Τονίζει δε πως και φέτος η γρίπη θα είναι ενδημική και πως με τη βελτίωση του καιρού θα… εξαφανιστεί, λέγοντας παράλληλα πως δε θα πρέπει ν’ ανησυχούμε ιδιαιτέρως για μία «παράλογη» έξαρση που θα οδηγήσει σε κάποιου είδους πανδημία.

«Στην Ελλάδα πάντοτε η εποχική γρίπη μας προσβάλλει από την περίοδο των Χριστουγέννων και μετά. Φέτος είναι πιθανό ένα κύμα της να έρθει νωρίτερα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο – τρία χρόνια προστατευθήκαμε από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση η εποχική γρίπη πρόκειται για ένα αναμενόμενο και όχι για πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν μέχρι το τέλος του χειμώνα τα κρούσματα της γριπώδους συνδρομής», σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για να το λέει ο κ. Γουργουλιάνης, κάτι παραπάνω θα ξέρει…

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.