Πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις τα τακάκια φρένων στο αυτοκίνητο

Πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις τα τακάκια φρένων στο αυτοκίνητο

Τα σημάδια είναι ξεκάθαρα...

Πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις τα τακάκια φρένων στο αυτοκίνητο

Η σωστή λειτουργικότητα του αυτοκινήτου αποτελεί συνδυασμό ορθούς και καλής χρήσης πολλών εξαρτημάτων. Φθορές, ζημιές και παλαιότητα ενός εξαρτήματος εντοπίζονται είτε στο συνεργείο είτε ακόμη και από τον ίδιο τον οδηγό όταν αυτός παρακολουθεί και δίνει σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια. Ένα από αυτά που μπορεί να καταλάβει, αν δώσει τη δέουσα προσοχή, ο οδηγός είναι το πότε το αυτοκίνητο προειδοποιεί για τα τακάκια των φρένων. Μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι ήρθε η ώρα να τα αλλάξει για να μην αντιμετωπίσει πιο σοβαρό πρόβλημα με το όχημά του στο μέλλον.

Τα τακάκια φρένων αποτελούν ένα πολύ βασικό εξάρτημα για το φρενάρισμα του αυτοκινήτου καταφέρνοντας να μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε θερμική μέσω της τριβής. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να φροντίζουμε ώστε να γίνεται όταν κρίνεται απαραίτητο η αντικατάστασή τους.

Πώς δουλεύουν τα τακάκια των φρένων – Πότε πρέπει να τα αλλάξεις και με ποιον τρόπο

Πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις τα τακάκια φρένων στο αυτοκίνητο

Εικόνα τακάκια φρένων από το antallaktikaexartimata.gr

Τα τακάκια των φρένων σε προειδοποιούν σχετικά πιο έντονα από άλλα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα δυσκολευτείς να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή. Κάποιοι θόρυβοι αλλά και το χρώμα σε κάποια σημεία του οχήματος είναι μερικές από τις ενδείξεις που θα σου χτυπήσουν το καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά με το τακάκια φρένων του οχήματός σου.

Επιπλέον σημάδι από μόνο του αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να μην νιώθεις ότι το αυτοκίνητό σου φρενάρει άμεσα και αποτελεσματικά ακόμη και όταν πατάς το φρένο ξαφνικά. Μάλλον χρειάζεσαι αλλαγή σύντομα καθώς πρόκειται στην πραγματικότητα για χαμηλή απόδοση των φρένων.

Επόμενο και χαρακτηριστικό σημάδι ότι τα τακάκια φρένων πρέπει να αλλάξουν αποτελεί ένας έντονος ήχος που μοιάζει σαν να τσιρίζει την ώρα που πατάς το πεντάλ του φρένου. Μπορεί να ακούς, επίσης, και έναν έντονο θόρυβο τριβής. Αποτελεί και αυτό ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Παραμένουμε στο πεντάλ και επισημαίνουμε ότι μπορεί να παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στη θέση του η οποία θα πρέπει και πάλι να σε προβληματίσει όσον αφορά τα τακάκια. Η μετακίνηση του πεντάλ πιο χαμηλά αποτελεί ένα συνηθισμένο προειδοποιητικό σημάδι για αλλαγή στα τακάκια.

Τέλος, υπάρχει ακόμη ένα σημάδι το οποίο είναι οπτικό. Συγκεκριμένα, ένα φθαρμένο τακάκι μπορεί να σε προειδοποιεί μέσω πολλής μαύρης σκόνης στις ζάντες του αυτοκινήτου. Παρατήρησε και έλεγξε το σημείο ειδικά αν έχεις και κάποιο άλλο από τα παραπάνω σημάδια.

Αν έχεις εμπειρία στα αυτοκίνητα, τότε πιθανόν να μπορείς πολύ εύκολα να αλλάξεις τακάκια φρένων. Θα πρέπει το αυτοκίνητο να σηκωθεί, να αφαιρεθεί ο τροχός και έπειτα να γίνει η αλλαγή. Αν ωστόσο, κάτι τέτοιο σου φαίνεται δύσκολο, μπορείς πάντα να συμβουλευτείς το συνεργείο που εμπιστεύεσαι.

Ήξερες ότι;

Ακόμη κι αν δεν έχεις προειδοποιητικά σημάδια για φθορά στα τακάκια σου, θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι καλό να αντικαθιστάς τα τακάκια φρένων περίπου κάθε 20.000 με 40.000 χιλιόμετρα. Βασικό ρόλο παίζει τι χρήση κάνεις στο αυτοκίνητο και άρα ακολούθως πόσο συχνά φρενάρεις. Σε κάποια οχήματα, υπάρχει ειδικό σύστημα και ένδειξη που σε ενημερώνει ότι απομένουν μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα ακόμη μέχρι ν κάνεις την προβλεπόμενη αλλαγή στα τακάκια σου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.