«Η πόρτα του φρενοκομείου»: Ο Νίκος Δένδιας είπε αυτό που κανείς δεν ήθελε ν’ ακούσει για την Τουρκία

«Η πόρτα του φρενοκομείου»: Ο Νίκος Δένδιας είπε αυτό που κανείς δεν ήθελε ν’ ακούσει για την Τουρκία

Τι φοβάται ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ.

Τη θέση της Ελλάδας στη διαρκώς κλιμακούμενη εξωτερική πολιτική των προκλήσεων και των ακραίων δηλώσεων της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψη εσωτερικών εκλογών της γειτονικής χώρας, σχολίασε μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Protagon.gr και τον Πιέρρο Τζανετάκο.

«Να διευκρινίσω κατ’ αρχάς ότι το όραμά μας δεν είναι μια φοβική Ελλάδα, η οποία έχει αποδεχθεί ότι λόγω πληθυσμού πρέπει να έχει αμυντική στάση απέναντι σε όλους και σε όλα, “για να μη βρει μπελά”. Δεν είναι στόχος μας μια περίκλειστη Ελλάδα, αλλά μια εξωστρεφής χώρα, που επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τις γειτονικές της, αλλά που έχει ταυτόχρονα ρόλο και λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή της.

Και μια χώρα που πιστεύει στη δυναμική που έχει το “brand name” Ελλάδα σε όλη την υφήλιο, όχι μόνο λόγω πολιτισμού και ιστορίας, αλλά και λόγω ενεργούς παρουσίας στις διεθνείς εξελίξεις», τόνισε αρχικά ο κ. Δένδιας ενώ αργότερα ήταν ξεκάθαρος για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου που φαίνεται να προσπαθεί η Τουρκία να πετύχει.

«Αν οι Τούρκοι ανοίξουν την πόρτα του φρενοκομείου, είμαστε υποχρεωμένοι να εισέλθουμε. “Καταρχάς, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι η Τουρκία τη στιγμή αυτή φαίνεται να ανοίγει την “πόρτα του φρενοκομείου” στο Ιράκ και στη Συρία, με άγνωστη κατάληξη. Η εξέλιξη αυτή από μόνη της είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δείχνει ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον γειτονικών της χωρών», ενώ συμπλήρωσε:

«παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, των οποίων οι θέσεις σε αυτό το σημείο μόνο φαίνεται να συγκλίνουν, αν και ξεκινούν από τελείως διαφορετικές αφετηρίες και έχουν διαφορετικές στοχεύσεις».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.