Διαφορά ΝΔ – Σύριζα: Κάτι τρέχει με τις δημοσκοπήσεις…

Διαφορά ΝΔ - Σύριζα: Κάτι τρέχει με τις δημοσκοπήσεις...

Η εγκυρότητα που χάνεται και οι τάσεις που προσπαθούν να ελεγχθούν.

Η Ελλάδα διανύει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με την πραγματική ημερομηνία των εκλογών να μην έχει ακόμα καθοριστεί, παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα κόμματα αλλά κυρίως τα Μέσα και οι δημοσκοπικές εταιρείες κινούνται σε ρυθμούς προεκλογικούς με όσα παρατράγουδα προκύπτουν από τις… κακές συνήθειες των τελευταίων ετών.

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και κοντά μία δεκαετία φαίνεται να έχουν χάσει την εγκυρότητά τους, την ακρίβειά τους και να κινούνται στους ρυθμούς και τις κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες θα δοθούν από το Μέσο ή το κόμμα που τις ζητάει από τις εξειδικευμένες εταιρείες.

Η διαφορά ανάμεσα σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που γίνονται από μέσα διαφορετικής κλίσης είναι εμφανής. Φιλοκυβερνητικά Μέσα δημοσιοποιούν δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα από αυτά που βλέπουμε σε δημοσκοπήσεις που γίνονται για λογαριασμό αριστερόστροφων Μέσων.

Η διαφορά ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του στατιστικού λάθους. Ερωτήσεις σε poll που είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να μη δίνουν την πραγματική τάση του εκλογικού σώματος. Παραδείγματα όπως η καταλληλότητα του πρωθυπουργού βγάζουν ανεξήγητα αποτελέσματα, όπως πχ είχε γίνει το 2015 με τον Σαμαρά να έχει 20 μονάδες διαφορά στη σχετική ερώτηση και η ΝΔ να καταποντίζεται στις εκλογές.

Η έλλειψη εγκυρότητας περνάει και στον κόσμο που έχει αρχίσει με τη σειρά του να τις αμφισβητεί, να τις βλέπει ως ξεκάθαρα όργανα μετατόπισης των τάσεων προς τα επιθυμητά αποτελέσματα και με αναλυτές οι οποίοι άγονται και φέρονται σαν κομματικά στελέχη, σε πολλές περιπτώσεις, δείχνοντας διαφορετική εικόνα από αυτή που βλέπει η κοινωνία στην καθημερινότητά της.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι αναγνώστες των δημοσκοπήσεων νοιώθουν σαν το δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτές «τρολάρουν» τους ίδιους τους δημοσκόπους ή οι δεύτεροι κατευθύνουν ή επιλέγουν με συγκεκριμένα κριτήρια το δείγμα των συμμετεχόντων.

Φυσικά η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά και καθαρά, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη διψήφια διαφορά που εμφανίζεται σε φιλοκυβερνητικά Μέσα, εν μέσω κύματος αδιανόητης ακρίβειας, πολιτικών σκανδάλων, ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.