Ρωσία: Εμφύλιος ανάμεσα στους διαδόχους του Πούτιν;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στη... ραπ

Που μπορεί να οδηγήσει η αστάθια

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από έναν πληροφοριοδότη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, τα οποία κοινοποιήθηκαν στο περιοδικό Newsweek, αποκαλύπτουν έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των στενότερων συμμάχων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να παραπαίει.

Ο πράκτορας, που ονομάστηκε «Άνεμος της Αλλαγής», γράφει τακτικά αποστολές στον εξόριστο Ρώσο αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, αποκαλύπτοντας την οργή και τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της FSB για τον πόλεμο που ξεκίνησε όταν ο Πούτιν εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Οσέτσκιν είναι Ρώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος διευθύνει τον ιστότοπο κατά της διαφθοράς Gulagu.net.

Τα μηνύματα κοινοποιήθηκαν στο Newsweek από τον Ιγκόρ Σούσκο, εκτελεστικό διευθυντή της ερευνητικής ομάδας «Wind of Change Research Group», μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Άβυσσος του τρόμου

Χρονολογημένα το Νοέμβριο, τα τελευταία emails του πράκτορα περιγράφουν λεπτομερώς τις εσωτερικές αναταραχές και συγκρούσεις εντός του Κρεμλίνου, προβλέποντας έναν «αναπόφευκτο» εμφύλιο πόλεμο και ότι η Ρωσία σύντομα θα «κατέβει στην άβυσσο του τρόμου», καθώς οι άνθρωποι κουράζονται όλο και περισσότερο από τον πόλεμο.

Ο πληροφοριοδότης επικεντρώνεται στον Γεβγένι Πριγκόζιν, σύμμαχο του Πούτιν και ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης «Wagner Group», και στον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

Τόσο ο Πριγκόζιν όσο και ο Καντίροφ συνέχισαν να επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν χειρίζεται τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, εμφανιζόμενοι να συμπαρατάσσονται μεταξύ τους σε σπάνιες εκδηλώσεις διαφωνίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να αναδύονται ρήγματα στο εσωτερικό του Κρεμλίνου.

Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Institute for the Study of War (ISW) εκτίμησε επίσης στα τέλη Οκτωβρίου ότι ο Πριγκόζιν και η στρατιωτική του ομάδα θα μπορούσαν «να αποτελέσουν απειλή για την εξουσία του Πούτιν».

Ο πράκτορας της FSB, ωστόσο, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα μοντέλο δίκαιης αλλαγής εξουσίας» στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει τρόπος να ‘αλλάξουν τα πάντα’ στη Ρωσία, ώστε η χώρα στο σύνολό της να λειτουργήσει και να μην κατρακυλήσει στην άβυσσο του τρόμου», ανέφερε το μήνυμα, περιγράφοντας πώς θα εξελισσόταν ένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

«Στην αρχή μπορεί να έχουμε μια τυχαία εξέγερση, μόνο με λεηλασίες και χαοτικές αψιμαχίες μεταξύ όλων. Ας προσπαθήσω να εξηγήσω: ο αγώνας των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον των δομών του Πριγκόζιν, ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ τους, είναι κακός, αλλά γενικά αναπόφευκτος», έγραψαν.

«Ή θα υπάρξουν μάχες των περιφερειών για τη διανομή των πόρων. Ή μια πάλη διαφόρων δυνάμεων για τον έλεγχο περιοχών ή κομματιών της χώρας (της Ρωσίας)».

Αλλά η χώρα θα μπορούσε να καταρρεύσει σε απόλυτο χάος, σημείωσε ο πράκτορας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.