Στο στόχαστρο της εφορίας: Βαρύ πρόστιμο σε αυτούς τους ιδιοκτήτες Airbnb

Απόφαση «σταθμός» για την Airbnb

Η ΑΑΔΕ θα κάνει ελέγχους και διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις από το Airbnb και το Booking.com

Η Εφορία βάζει στο στόχαστρο τα εισοδήματα από το Airbnb και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με στόχο να αποκαλυφθεί μέρος της φοροδιαφυγής και να μπει φραγμός στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος, τα εισοδήματα από το Airbnb και άλλες βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακή άνοδο και όπως είναι φυσικό έχουν μπει στο στόχαστρο της Εφορίας.

Η ΑΑΔΕ θα κάνει ελέγχους και διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις από το Airbnb και το Booking.com αλλά και σε πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς με στόχο την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρίσεων στα social media (Facebook, Instagram).

Τα πρόστιμα

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών. Για τους φορο-παραβάτες η Εφορία θα ράψει «κουστούμι» έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Με τις ειδοποιήσεις που θα αποστείλει η ΑΑΔΕ θα ζητάει την άμεση συμμόρφωση των φορολογούμενων. Όσοι δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, είτε δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους εκτός από την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ θα δουν το ακίνητό τους να διαγράφεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητα τους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.