9/10 που το έχουν βγαίνουν μετά θετικοί: Το περίεργο σύμπτωμα που δείχνει ότι κόλλησες Όμικρον 5

9/10 που το έχουν βγαίνουν μετά θετικοί: Το περίεργο σύμπτωμα που δείχνει ότι κόλλησες Όμικρον 5

Η μόλυνση από το στέλεχος Ομικρον δεν είναι τόσο αθώα

Πλέον η μετάλλαξη Ομικρον του κορωνοϊού κυκλοφορεί στην κοινότητα και τα συμπτώματα που προκαλεί μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Ομως η μόλυνση από το στέλεχος Ομικρον δεν είναι τόσο αθώα και μπορεί να έχει συμπτώματα πιο σπάνια. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

Δερματικά: Ατομα που έχουν βρεθεί θετικοί στην Ομικρον, έχουν αναφέρει ότι παρουσίασαν εξανθήματα στο δέρμα. Για τη ακρίβεια έχουν αναφερθεί εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα και συνήθως εμφανίζονται σε αγκώνες, γόνατα και το πίσω μέρος των χεριών και ποδιών. Μπορεί να κρατήσουν για ημέρες ή και εβδομάδες. Πιο σπάνιο σύμπτωμα που παρατηρήθηκε σε νεότερα άτομα είναι το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, το οποίο έχει σκούρο χρώμα και συνοδεύεται από πόνο.

Νυχτερινή εφίδρωση: Γιατροί από τη Νότια Αφρική αποκάλυψαν ότι η παραλλαγή είναι ικανή να προκαλέσει ένα σύμπτωμα, που εκδηλώνεται μόνο τη νύχτα. Κατά τη νυχτερινή εφίδρωση, ένα άτομο ιδρώνει τόσο πολύ, ώστε βρέχει το κρεβάτι και τα ρούχα του, παρότι δεν κοιμάται σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον.

Απώλεια όρεξης: Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη συμπτωμάτων του ZOE Covid, εξέτασαν δεδομένα από ασθενείς με κορωνοϊό, με πολλούς να αναφέρουν την απώλεια όρεξης ως ένα σύμπτωμα που βίωσαν.

Σπάνια υπνική παράλυση (sleep paralysis): Τέλος, ένα ακόμα σύμπτωμα που εξετάζεται είναι και αυτό της υπνικής παράλυσης. Η εν λόγω διαταραχή ύπνου έχει παρουσιαστεί σε αρκετούς ασθενείς με τη μετάλλαξη Ομικρον στη Βρετανία, ωστόσο εξετάζεται από τους ειδικούς κατά πόσο συνδέεται άμεσα με τον κορωνοϊό, ή είναι απόρροια του γενικότερου άγχους λόγω της πανδημίας.

Μετάλλαξη Ομικρον: Το συχνότερο σύμπτωμα

Το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζει κάποιος που έχει κολλήσει την παραλλαγή Ομικρον, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό, το οποίο έχει εμφανίσει το 89% των ασθενών. Δεύτερο σε συχνότητα σύμπτωμα ήταν η κόπωση, την οποία παρουσίασε το 65% όσων νόσησαν. Άλλα συμπτώματα ήταν:

  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ή συνάχι: 59%
  • Πυρετός: 38%
  • Ναυτία ή έμετος: 22%
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή: 16%
  • Διάρροια: 11%
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης: 8%

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.