Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριo

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριo

Δεν πάνε καλά τα πράγματα...

Πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να αντιμετωπιστεί η αντίληψη ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει τελειώσει, η οποία δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Πλέον οι περισσότεροι δεν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, οι αριθμοί των εμβολιασμών παραμένουν στάσιμοι ενώ η πλειοψηφία των μέτρων που αφορούσε την εστίαση και τα ταξίδια έχει ανασταλεί. Η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο σε νοσοκομεία και ΜΜΜ, με πολλούς να επιλέγουν να μην τη φορούν.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριo
QUIZY 4 δώρα, 4 νικητές: Σε αυτό το κουίζ των 10 απλών ερωτήσεων όσοι έχουν γνώσεις κερδίζουν! Εσύ;

Η άρση των μέτρων επιβεβαιώνει το χειρότερο σενάριο…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η σταδιακή επιστροφή των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με την φθίνουσα ανοσία που είχαν προσφέρει είτε ο εμβολιασμός είτε η νόσηση, αναμένεται να οδηγήσουν σε μία ακόμη επιδημική έξαρση το επόμενο διάστημα. Η νέα αυτή έξαρση κατά τους ειδικούς αναμένεται να είναι ανάλογη με αυτή του καλοκαιριού, ήπια και ελεγχόμενη εάν συνεχίσουν να κυκλοφορούν τα ήδη γνωστά στελέχη της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, που ευθύνονταν και για τη θερινή έξαρση.

Οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών κινδυνεύουν να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά, για το λόγο αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν και με την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι το 84% των Ελλήνων που είναι άνω των 65 ετών είναι αθωράκιστο.

Στα στοιχεία της χθεσινής εβδομαδιαίας έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτυπώνεται η ανοδική τάση στους «σκληρούς δείκτες», με τα δεδομένα να μαρτυρούν την επίδραση που παρατηρήθηκε στις μολύνσεις τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Επιπλέον, ένα ακόμη γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία βρίσκεται σε φάση αύξησης είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, ξεπέρασε τη μονάδα (1,09).

Όπως προκύπτει από τη σύγκριση των εκθέσεων του ΕΟΔΥ, μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να μειώθηκε κατά 7%, ωστόσο καταγράφεται αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 1.102 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον 7ημερο μέσο όρο να είναι 157 εισαγωγές ημερησίως, αριθμό ελαφρώς αυξημένο από τις 153 εισαγωγές του προηγούμενου διαστήματος.

Σε ύφεση είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων (62) σε σύγκριση με τους 66 την περασμένης εβδομάδας.

Όσον αφορά το πεδίο των θανάτων λόγω της πανδημίας, κατά την εβδομάδα 3-9 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 109 θάνατοι, συγκριτικά με 85 που είχαν καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Από το σύνολο των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους, οι 21 (ποσοστό 19%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης Covid-19. Πρόκειται δηλαδή για ασθενείς που πέθαναν με covid και όχι από covid, σύμφωνα με τον διαχωρισμό που κάνει ο ΕΟΔΥ από το τέλος Αυγούστου στην καταγραφή των θανάτων των ατόμων με λοίμωξη covid, προκειμένου να αποτυπώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματική επίπτωση του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid στους ασθενείς.

Η υποπαραλλαγή που επικρατεί στη χώρα μας είναι η Omicron ωστόσο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στα περιστατικά της παραλλαγής «Κένταυρος».

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, με βάση τα τελευταία δείγματα που αλληλουχήθηκαν, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 15 στελέχη με υπο-παραλλαγή ΒΑ.2.75 («Κένταυρος»), συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα που ανέρχονταν σε τέσσερα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.