«Σύρραξη σύντομη και νικηφόρα»: Γι’ αυτό θα το κάνει αυτή τη φορά ο Ερντογάν…

Επιμένει στο «βυθίστε τους»: Συναγερμός στον ελληνικό στρατό για τη νέα διαταγή Ερντογάν

Tι αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές.

Οι απειλές και η επιθετική πολιτική του Ερντογάν συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με το Αιγαίο και την Ελλάδα να είναι, όπως αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές, στο επίκεντρο της εμπρηστικής ρητορικής του Τούρκου Προέδρου.

Ο Ράιαν Γκινγκέρας, καθηγητής της Naval Postgraduate School του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Καλιφόρνια, ειδικός στην ιστορία της ύστερης οθωμανικής και αρθρογράφος σε πολλές μεγάλες εκδοτικές σελίδες, αναφέρει σε ανάλυσή του σε άρθρο του στο ahvalnews για τον Ερντογάν:

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αμφισβητεί κανείς τη σοβαρότητα των απειλών του Ερντογάν. Μια ισχνή πλειοψηφία των Τούρκων ψηφοφόρων σύμφωνα με δημοσκόπηση, παραμένουν πεπεισμένοι ότι τα λόγια του αποτελούν απλώς μια εκλογική στρατηγική για τη “δημιουργία μιας ατζέντας” ενόψει των εκλογών του ερχόμενου χρόνου. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 64% δεν πιστεύουν ότι υπάρχει “εχθρότητα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού”».

Στη συνέχεια του άρθρου του προσθέτει ότι φαίνεται ότι υπάρχει ένα γενικό κλίμα αυτοπεποίθησης στην Τουρκία αναφορικά με την έκβαση μιας αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Υπ’ αυτή την έννοια το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία παρουσιάζει ισχυρή ομοιότητα με εκείνο στις ΗΠΑ πριν την εισβολή του 2003 στο Ιράκ. Όπως πολλοί Αμερικανοί θεωρούσαν τότε το Ιράκ ως μια υπερώριμη απειλή για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, υπάρχει μια παρόμοια απτή αίσθηση τουρκικής έξαρσης και ανυπομονησίας όταν πρόκειται για ελληνικά θέματα. Όπως και με την προσέγγιση της Ουάσιγκτον έναντι του Σαντάμ Χουσεΐν το 2002, υπάρχει μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας στην Άγκυρα ότι οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ελλάδα θα ήταν σύντομη, αποφασιστική και νικηφόρα.

Ο Γκινγκέρας συνεχίζει λέγοντας: «Οι σχολιαστές στην Τουρκία συμμερίζονται γενικώς την πεποίθηση του Ερντογάν ότι επεμβάσεις της στη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Ιράκ και τη Λιβύη έχουν δείξει τη στρατιωτική ικανότητα της ίδιας της Τουρκίας. Και όπως με τους υπαινιγμούς φανατισμού στην αμερικανική κάλυψη ειδήσεων του πολέμου το 2003, εξέχοντες Τούρκοι σχολιαστές περιγράφουν επίσης τους Έλληνες ανταγωνιστές τους ως εγγενώς αδύναμους και εκθηλυσμένους. Εν ολίγοις, αν ο Ερντογάν όντως επιλέξει τον πόλεμο, μπορεί να οφείλεται στο ότι, όπως πολλοί άλλοι, πιστεύει ότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.