Σοκ και δέος από την αποκάλυψη Τσιόδρα…

Απέναντι από την κυβέρνηση ο Τσιόδρας

Συγκλονιστικά στοιχεία για τους διασωληνωμένους

«Καταπέλτης» για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι το νέο μέρος της μελέτης του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα και του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα.

Ουσιαστικά η μελέτη καταδεικνύει πως σχεδόν όλοι οι ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ, απεβίωσαν. Στη μελέτη αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της πρώτης μελέτης (από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021).

Σχεδόν όλοι πέθαναν

Τρομακτικό είναι το στοιχείο για τους ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, καθώς σχεδόν όλοι τους πέθαναν. Ειδικότερα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πέφτει στο 72,7%. Παράλληλα, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, όμως ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι από 1η Σεπτεμβρίου 2021 και έπειτα, οι ερευνητές παρατηρούν αύξηση της θνησιμότητας κατά 21%. Το στοιχείο αφορά ορισμένο φορτίο ασθενών. Η θνητότητα είναι αυξημένη στην επαρχία σε σχέση με την Αθήνα. Οι καθηγητές σημειώνουν ότι υπάρχει αύξηση κατά 64% σε σχέση με τη νοσηλεία στην πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.