Ο κύβος ερρίφθη: Τσίπρας κι επισήμως…

tsipras
Θα πάρει θέση!

Οι εκλογές του 2023 σηματοδότησαν ένα τέλος εποχής για την πολιτική ζωή του τόπου. Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου έκλεισαν οριστικά την μνημονιακή περίοδο, και μαζί με αυτήν έκλεισε και ο κύκλος ΣΥΡΙΖΑ, με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, και το ξεκίνημα μιας μακράς περιόδου περαιτέρω ρευστοποίησης του συγκεκριμένου χώρου.

Οι ευθύνες του ανθρώπου που τον έφεραν στην εξουσία το 2015, είναι καταλυτικές για αυτήν την εξέλιξη. Εύκολα θα μπορούσε να ειπωθεί πως, εκτός από «Μεσσίας», ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και ο «νεκροθάφτης» μιας άλλης προοπτικής για την ελληνική κοινωνία.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του, όμως αυτό που έχει εν πολλοίς αποσιωπηθεί, είναι και οι πολύ σοβαρές ευθύνες που τον βαραίνουν για την μετεωρική πτώση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο πρώην πρόεδρος ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για τις εξελίξεις και τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου, με την απροσδόκητη εκλογή του Στέφανου Κασσελακη, κυριολεκτικά από το πουθενά, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα συμβάν που έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ξεχαστεί, είναι η απόφαση του πρώτου συνεδρίου του ενιαίου, πλέον, ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2013, να εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος από τη βάση και όχι από το συνέδριο.

Σίγουρα, κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ πιο δημοκρατικό και ανοιχτό, σε σχέση με τον τρόπο που μέχρι τότε εξέλεγαν τα λεγόμενα «κόμματα νέου τύπου» τις ηγεσίες τους, μέσω δηλαδή των τακτικών συνεδρίων τους.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη οδήγησε νομοτελειακά στην αποπολιτικοποίηση και την απονεύρωση του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας τη νίκη στις εκλογές με κάθε κόστος αντί της περαιτέρω πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης του κόσμου που επέλεξε να τον στηρίξει το 2012, βλέποντας μια εναλλακτική στο κόμμα αντί του γνωστού διπόλου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η ρήξη τελικά δεν ήρθε ποτέ, ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε, με το πιο μαχητικό και ριζοσπαστικό κομμάτι του να αποχωρεί μετά το τρίτο μνημόνιο, και με την κυβέρνηση της αριστεράς να αποτελεί το πιο σύντομο… ανέκδοτο, ανοίγοντας διάπλατα τελικά την πόρτα στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στην απογοήτευση συνολικά του κόσμου.

Και τι κάνει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, ένα χρόνο μετά το άνοιγμα του «Κουτιού της Πανδώρας» για το ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Κασσελακη; Πολύ απλά… μούγκα, παρασκηνιακές κινήσεις για την υπονόμευση του Στέφανου Κασσελακη, πολύ κατόπιν εορτής, αλλά και χτίσιμο ενός «διεθνούς προφίλ» στα μέτρα του Μπιλ Κλίντον και του Τόνι Μπλερ, με άγνωστο ακόμα το τί θέλει να καταφέρει, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τη χώρα.

Τσίπρας κι επισήμως

Στις 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στα πλαίσια εργασιών του Ινστιτούτου του.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που θα αποτελεί πολιτική πλατφόρμα για τη χώρα και το μέλλον της. Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ «σφάζονται» ο κ. Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να παρέμβει στις εξελίξεις παρουσιάζοντας τα πρώτα σημεία μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης για τη χώρα, καθώς θεωρεί πως η συζήτηση που γίνεται και που επικεντρώνει αποκλειστικά στο ρόλο των προσώπων δεν οδηγεί παρά μόνο σε συνέχιση των αδιεξόδων, σύμφωνα με το dnews.gr.

«Υπάρχει κι άλλος δρόμος, δύσκολος και όχι θεαματικός» συνεχίζει να λέει στους συνομιλητές του ο τέως πρωθυπουργός, γνωρίζοντας πως η όποια εναλλακτική πρόταση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τους διεθνείς συσχετισμούς όσο και ότι η σοσιαλδημοκρατική πρόταση χωρίς την αριστερά δεν είναι εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη. Οπότε δεν αποκλείεται να δούμε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει… comeback αλλά όχι στον ΣΥΡΙΖΑ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version