Γιατί όλη η Ευρώπη «τρέμει» μία γυναίκα που απειλεί να τη διαλύσει

Γιατί όλη η Ευρώπη «τρέμει» μία γυναίκα που απειλεί να τη διαλύσει

Ο Μουσολίνι επιστρέφει σε... θηλυκή version;

Η Τζόρτζια Μελόνι θέλει να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή (25/9) στην Ιταλία.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας». Η αντιπρόεδρος του PD Ντέμπορα Σερατσιάνι αναγνώρισε τη «νίκη της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι», κάνοντας λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».

Η ιταλική οικονομία είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και έχει χρέος τρισεκατομμυρίων. Σε περίπτωση που η Μελόνι αρχίσει τις απειλές για αποχώρηση θα επικρατήσει αστάθεια ενώ αν η Ιταλία αποχωρήσει από την Ενωση διακυβεύεται το μέλλον της αφού ο κίνδυνος διάλυσης είναι κάτι παραπάνω από εφικτός.

Ποια είναι αυτή η γυναίκα που έχει αναστατώσει όλη την Ευρώπη; Η 45χρονη λαϊκίστρια πολιτικός έχει διχάσει αρκετές φορές την Ιταλία με τις απόψεις της, με προεξάρχουσης βέβαια αυτής με την οποία είχε δηλώσει θαυμάστρια και νοσταλγός του Μπενίτο Μουσολίνι. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος προβληματισμού για τις γυναίκες ψηφοφόρους στη Ιταλία καθώς αν και γυναίκα, οι εν λόγω απόψεις της δεν είναι και οι πιο… φιλελεύθερες. Αυτοί οι προβληματισμοί, σύμφωνα με το Associated Press, εντείνονταν και σε άλλα, ακόμη πιο πραγματιστικά, πλαίσια καθώς κάποιοι ανησυχούν ότι η Μελόνι, που εξυψώνει τη μητρότητα, μπορεί να επιδιώξει να καταργήσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις αμβλώσεις.

Η ίδια υποστηρίζει ότι θέλει να προστατεύσει το δικαίωμα μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί, αλλά δεν σκοπεύει να καταργήσει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση. «Δεν έχω πει ποτέ ότι θέλω να τον αλλάξω, αλλά έχω πει ότι θέλω να τον εφαρμόσω: Θα ήθελα να προσθέσω δικαιώματα, ώστε οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέση να αποβάλουν επειδή δεν έχουν εναλλακτική, ίσως για οικονομικούς λόγους, να μπορούν να έχουν αυτήν την εναλλακτική», δήλωσε στο Rai Tre σε σχετική ερώτηση που της έγινε.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει ένα μικρό παιδί με τον άνδρα σύντροφό της, αποδοκιμάζει αυτό που αποκαλεί LGBTQ «λόμπι», χλευάζει την έννοια της ρευστότητας των φύλων και υποστηρίζει την απαγόρευση της υιοθεσίας στην Ιταλία από ανύπαντρους. Οι «παραδοσιακές» οικογένειες για αυτήν είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Για τους υποστηρικτές της βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι η συντηρητική πολιτική της υπό το τρίπτυχο «Θεός, πατρίδα και οικογένεια», και όχι το φύλο της. Το κόμμα, όπως και η επικεφαλής του, έχει ρίζες σε ένα νεοφασιστικό κίνημα χαιρετίζοντας την κληρονομιά του Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος απένειμε βραβεία σε γυναίκες που είχαν πολλά παιδιά. Το κόμμα πήρε περίπου το 4% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, το 2018, αλλά σύμφωνα με ορισμένους δημοσκόπους θα μπορούσε να κερδίσει σχεδόν το 25% στις σημερινές εκλογές.

Πρόσφατα, η Μελόνι εξόργισε τις γυναίκες κάνοντας retweet ένα βίντεο με μια γυναίκα να βιάζεται σε έναν δρόμο, «για το απλό γεγονός ότι ήταν ένας μετανάστης ο δράστης που τη βίασε», είπε η Γκαργκάνο. Η Μελόνι φυσικά τάσσεται κατά της μετανάστευσης και ειρωνεύεται τους μετανάστες – στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες – που πλέουν προς τις ακτές της Ιταλίας με βάρκες λαθρεμπόρων υποστηρίζοντας πως δεν αξίζουν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Μελόνι προσελκύει ελαφρώς περισσότερους άντρες παρά γυναίκες ψηφοφόρους. Αλλες είναι φανερά τρομαγμένες από την προοπτική να τη δουν πρωθυπουργό, άλλες υποστηρίζουν την ατζέντα της και άλλες αδιαφορούν για τη γυναικεία ενδυνάμωση ως θέμα της εκστρατείας καθώς θέλουν απλά μια κυβέρνηση που θα παραμείνει στην εξουσία.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.