Καμπανάκι μετεωρολόγων: Κινδυνεύει η Ελλάδα να χτυπηθεί από έναν τυφώνα τόσο άγριο όσο ο Milton;

tufonas-milton
Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις 

Ο τυφώνας Μίλτον «σφυροκόπησε» τη Φλόριντα αφήνοντας πίσω του νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Ο τυφώνας έφτασε στην κατηγορία «5» της κλίμακας Σαφίρ Σίμπσον, δηλαδή της ισχυρότερης, με τους ανέμους να φτάνουν σε ταχύτητα τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Σεντ Πίτσμπουργκ, τη στιγμή που οι αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν παραλιακές περιοχές λόγω των καταστροφών.

«Κουνιόταν όλο το σπίτι»

Μια από τις πλέον πολυπληθείς ελληνικές παροικίες στις ΗΠΑ, βρίσκεται στην περιοχή γύρω από την Τάμπα που χτυπήθηκε από τον τυφώνα Μίλτον.

«Έχουμε κλείσει τα παράθυρα, έχουμε βάλει μαξιλάρια και αλουμίνια στα παράθυρα για να μην τα σπάσουν. Βρέχει και έχει πολύ αέρα. Ο κόσμος έχει ετοιμαστεί και όλοι βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Τώρα περιμένουμε. Θα μείνουμε εδώ», είπε Ελληνίδα κάτοικος.

«Είναι όλα κλειστά, δεν υπάρχει τίποτα ανοιχτό. Πέντε πολιτείες έχουν εκκενωθεί τελείως, ετοιμάζομαι να φύγω και εγώ. Είναι όλα κλειστά και οι περισσότεροι έχουν αδειάσει. Χθες έβγαλα τον άντρα μου από το νοσοκομείο γατί το αδειάσανε γιατί ήταν κοντά στη θάλασσα», πρόσθεσε μία ακόμα Ελληνίδα.

Ζευγάρι Ελλήνων που παρέμειναν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια του τυφώνα έκαναν οδοιπορικό στη γειτονία τους κατά τη διάρκεια της σύνδεσής τους με την εκπομπή Live News.

«Η κατάσταση ήταν τραγική χθες με πολύ αέρα και βροχή. Έχουν βγει τα νερά έξω. Εμείς είμαστε τυχεροί, μόνο μία αποθήκη πλημμύρισε και οι φράχτες. Εδώ είμαστε γύρω στα 100 σπίτια», είπαν. Επίσης τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «κουνιόταν όλο το σπίτι από τον αέρα».

Τυφώνας Μίλτον: Είναι πιθανός στην Ελλάδα; 

Το φαινόμενο τυφώνων δεν είναι απίθανο να το ζήσουμε στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί σημειώνουν πως η Μεσόγειος μπορεί να «γεννήσει» τέτοιας μορφής έντονες αναταράξεις. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι δεν θα φτάσουν στο μέγεθος του Μίλτον.

Ο Χρήστος Ζερεφός, εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή ανέφερε: «Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων που είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης και της ατμόσφαιρας και ιδίως των ωκεανών θα συνεχιστεί και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να φυλασσόμεθα, να ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η Μεσόγειος μπορεί να «γεννήσει» τυφώνες, αλλά επειδή δεν διαθέτει αρκετή επιφάνεια ύδατος, δεν δύναται να δημιουργήσει κυκλώνες του μεγέθους του Μίλτον που «σάρωσε» τη Φλόριντα.

Ο Μιχάλης Διακάκης, επίκουρος καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είπε με τη σειρά του: «Ο Ιανός που ήταν από τους πιο πρόσφατους μεοσγειακούς κυκλώνες, έφτασε την κατηγορία 1 στη σχετική κλίμακα και για κάποιες ώρες το 2, αλλά καμία σχέση με τη 5 και τη σφοδρότητα που χτυπούν αυτή τη στιγμή ο Μίλτον τη Φλόριντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version