Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Τι φέρνει η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 10 ετών…

Πρόκληση από την Άγκυρα: Άσκηση με πραγματικά πυρά παραμονή της 25ης Μαρτίου!

Προετοιμάζεται η Αθήνα!

Σε παραλήρημα διαρκείας φαίνεται πως βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες απειλές εναντίον της Ελλάδας. Από την Αγκυρα φαίνεται πως ετοιμάζονται για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Τελευταίος που προκάλεσε ήταν ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί που εκτόξευσε εκ νέου απειλές για εισβολή στην Ελλάδα, λέγοντας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα έρθουν μέρα, «για να σας κάνουμε να ξεπληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και τις ζωές σας».

Ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πληροφορίες ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για διεύρυνση των ερευνών και γεωτρήσεων, η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για συνδυασμένη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κινητικότητα στο λιμάνι του Τασουτσού στη Νότια Τουρκία, όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα δύο νέα βοηθητικά πλοία τα οποία προμηθεύτηκε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) προκειμένου να συνοδεύσει σε νέες έρευνες το Oruc Reis. Το Oruc Reis αναμένεται να πλεύσει προς τη περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο σκάφος έχουν γίνει τέτοιες αναβαθμίσεις που μεγιστοποιούν τις δυνατότητές του, και σχεδόν διπλασιάζουν την έκταση των ερευνών του σε πλάτος από τα σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα στα σχεδόν 4.

Στην Αθήνα εξετάζεται ως ένα αρνητικό, αλλά όχι απίθανο, σενάριο το ενδεχόμενο το Oruc Reis να επιστρέψει στη περιοχή που ορίζεται ως “Demre” στο νοητό τρίγωνό που δημιουργείται μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος του Καστελόριζου, εντός, δηλαδή της δυνητικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιλέξουν να προχωρήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση εξετάζεται η πιθανότητα να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη προώθηση του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Δεδομένου ότι στις αρχές Οκτωβρίου λήγει η ισχύς της NAVTEX βάσει της οποίας το γεωτρύπανο εκκίνησε εργασίες μεταξύ Τουρκίας και Κατεχόμενης Κύπρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο της δραστηριοποίησης στο οικόπεδο 6.

Από τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών, φαίνεται ότι στη περιοχή στα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας όπου δραστηριοποιείται το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Εν ολίγοις, αν μετά τις 7 Οκτωβρίου το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» συνεχίσει τις γεωτρήσεις στη περιοχή ή κινηθεί προς τη Κυπριακή ΑΟΖ, είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.