Η σφοδρή πυραυλική επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ ήταν ορατή από την Κύπρο, στα social media κυκλοφόρησαν δεκάδες βίντεο που απαθανάτιζαν λεπτό προς λεπτό την «βροχή» από πυραύλους που έπληξαν ισραηλινούς στόχους. Αυτό από μόνο του είναι ήδη σοκαριστικό.
Η εγγύτητα στην οποία βρίσκεται το νησί της Αφροδίτης από το μέτωπο των συγκρούσεων γεννά από μόνη της ανησυχίες. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να πληγεί και η Κύπρος είτε τυχαία είτε όχι από τα… διασταυρώμενα πυρά στην Μέσα Ανατολή; Ένα σύνθετο ερώτημα, χωρίς ξεκάθαρη απάντηση.
Μικρό το ενδεχόμενο
Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η Κύπρος βρίσκεται ξεκάθαρα εκτός του κάδρου των ιρανικών επιδιώξεων, κοινώς δεν αποτελεί στόχο. Το Ιράν δεν έχει την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή να βάλλει κατά άλλων στόχων πλην του Ισραήλ.
Ακόμα και να ήθελε να το κάνει, πρόκειται για μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, σχεδόν προστατευόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες που εδώ και πολλά χρόνια έχουν συνάψει στενές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, χρησιμοποιώντας τα χερσαία εδάφη και τις υποδομές της άλλοτε για ανεφοδιασμό και άλλοτε για υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμενων που έχει αναπτύξει στην γύρω περιοχή.
Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να προκληθεί κάποια εκούσια επίθεση προς την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί κάποιο ακούσιο χτύπημα, άλλωστε σε έναν πόλεμο όλα είναι πιθανά.
Όπως τόνισε σε κυπριακή Μέσα ο Συνταγματάρχη εν αποστρατεία κύριος Αντης Λοΐζου, το ενδεχόμενο να πληγεί και η Κύπρος τυχαία ή μη από τις εκτοξεύσεις πυραύλων στην Μέση Ανατολή είναι πολύ μικρό, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αυτό όμως που θα πρέπει να διατηρεί σε διαρκή συναγερμό τις κυπριακές δυνάμεις είναι το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας στο μέτωπο του Λιβάνου, κάτι που είχε αφήσει να εννοηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος με πρόσφατες δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να στηρίξει τον Λίβανο σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης από το Ισραήλ.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Σε αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν ακόμα και μυστικές στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρούν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα εδάφη, κάτι που θα αποδείξει εκ νέου ότι ο ρόλος της στο νησί δεν περιορίζεται στην προστασία των Τουρκοκυπρίων όπως υποστηρίζεται, αλλά η στρατιωτική ισχύς σε όλη την περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που «τρέμουν» όλοι είναι το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης μιας πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, που μπορεί να φέρει απρόσμενες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει μάλλον μικρό, όχι μόνο εξαιτίας της στήριξης που παρέχουν στο Ισραήλ οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι ευρύτεροι σύμμαχοι του, αλλά και εξαιτίας του στρατιωτικού, οικονομικού και τεχνολογικού μειονεκτήματος που έχει το Ιράν, που φαίνεται ότι θα περιοριστεί μόνο σε «συμβολικά» χτυπήματα, όπως η πυραυλική επίθεση της περασμένης Πέμπτης.