Αν το προσπεράσει, δε χάνει με τίποτα: Το τελευταίο «εμπόδιο» πριν την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα 3 νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για το Πάσχα

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει.

Κωδικός «εθνικές εκλογές»: το τελευταίο (μεγάλο) διάστημα το πότε θα προκηρυχτούν εκλογές και αν θα έχουμε πρόωρες ή θα εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης, με την πολιτική ατζέντα να… χορεύει στους ρυθμούς της προσφυγής ή όχι στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις τονίσει πως η Νέα Δημοκρατία θα πάει μέχρι τέλους και ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023, όμως παρά τις διαβεβαιώσεις του δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι, εν τέλει, θα γίνουν νωρίτερα.

Ο βασικός λόγος γι’ αυτήν την επιμονή παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις, δεν είναι άλλος από το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών που είχε στο «κέντρο» της τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. 

Μια σημαντική μερίδα του κόσμου θεωρούσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαζόταν, κατ’ ουσίαν, να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στον απόηχο του σκανδάλου, ωστόσο ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος όχι απλά δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά επέμεινε στην πάγια θέση του περί ολοκλήρωσης της τετραετίας.

Και οι δημοσκοπήσεις μάλλον τον δικαιώνουν: η ΝΔ μπορεί να έχασε 1.5 έως 2 μονάδες, ωστόσο παραμένει ξεκάθαρα μπροστά και το μεγάλο φαβορί για την επανεκλογή της, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επωφελήθηκε όσο θα περίμενε κανείς από το σκάνδαλο. 

Πλέον γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς ακόμα μία τετραετία, καθώς ξεπέρασε και αυτόν τον σκόπελο με ελάχιστες, τηρουμένων των αναλογιών, απώλειες.

Υπάρχει ένας μονάχα αστερίσκος: η ακρίβεια. Ο φετινός χειμώνας, λένε και ξαναλένε οι ειδικοί, αναμένεται να είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων πάρα πολλών ετών, με την ενεργειακή κρίση να μαστίζει τα νοικοκυριά και τις τσέπες μας.

Οι αδιανόητες, σε πολλές περιπτώσεις, τιμές των προϊόντων όπως και αυτές του ρεύματος είναι το… έσχατο εμπόδιο της κυβέρνησης στο δρόμο για την επανεκλογή της.

Αν δεν πληγεί ανεπανόρθωτα η εικόνα της εκεί σε βαθμό που να την πλησιάσει κάτω από τις 2 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η νίκη της μοιάζει αδιαπραγμάτευτη.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.